РАДИМО КАО СЛОЖНА ПОРОДИЦА ПОСВЕЋЕНА СУГРАЂАНИМА :: Semberija INFO ::

 

РАДИМО КАО СЛОЖНА ПОРОДИЦА ПОСВЕЋЕНА СУГРАЂАНИМА


Прије 11 година, на задовољство и за потребе грађана, са радом је почео Центар за физикалну рехабилитацију у заједници, а на челу, тада првог тима и начелник Центра, био је специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, др Новак Ђурић.

Сигурним корацима и утврђеним потребама грађана за продужену рехабилитацију, Центар је опремљен по свјетским стандардима, а оно што је, такође, битно нагласити је, да све ово вријеме, о рехабилитацији корисника услуга, брину стручни кадрови из ове области медицине. Услуге Центра користе не само регистровани грађани у Дому здравља, него и сви други, којима је потребна ова врста рехабилитације.

-Поносан сам на протеклих 11 година рада у Центру, јер смо, поред труда и бриге о грађанима, све вријеме имали и имамо подршку менаџмента, а не могу да не нагласим да у књизи утисака која је доступна свима који користе наше услуге, нема ни ријечи жалбе, што је, нама важна, потврда преданог рада“, каже за ,,Семберија инфо’’, на почетку разговора, др Ђурић и наглашава да је почетак рада Центра почео са једним тимом, а данас тај посао обављају три тима.

-Од једне мање породице, данас смо вишечлана породица, пуна међусобног разумијевања, али је искрено преносимо и на све који долазе у простор ЦБР-а“; каже др Новак Ђурић и наглашава да су, иначе, сви запослени у Дому здравља, као породица која дијели и лијепе и мање лијепе доживљаје и догађаје, како међу њима, тако и са корисницима услуга ове здравствене установе.

Оно што, такође, истиче је безрезервна подршка менаџмента да се континуирано ради на унапређењу рада, те да се обезбјеђује све оно што је потребно за ефикасан рад.

-У Центру се терапије обављају у три одјељења, а то су термотерапија, електро и кинезитерапија. Поред бројних апарата за функционисање савремене физикалне медицине, однедавно је у функцији и БИОПТРОН лампа за свјетлосну терапију која се користи у третману и превенцији широког спектра медицинских индикација, односно, бол, реуматологија, спортске озљеде, дерматолошки поремећаји и проблеми с кожом, сезонски афективни поремећај код одраслих, дјеце и новорођенчади.Такође, захваљујући визији садашњег менаџмента, уводимо бројне новине, а морам истаћи и да се у ЦБР-у примијењују праве медицинске масаже. У наредном периоду у плану је и употреба фластера за опоравак од повреда, познатијих као КИНЕЗИТЕЈПИНГ“, каже др Ђурић.

С обзиром на чињеницу да кроз Центар за физикалну рехабилитацију дневно прође више од 120 пацијената, а годишње се уради више од 100.000 процедура, потреба за проширењем увијек је присутна, а из разлога што за физикалном рехабилитацијом постоји све већа потреба.



-Темпо и начин живљења, повећање саобраћаја, односно, потребе пацијената након траума из саобраћајних незгода, повећања броја повређивања на радним мјестима и у пољопривреди, превенција болести корекције држања код дјеце итд. повећавају потребу за физикалном рехабилитацијом. Такође, не смијемо заборавити чињеницу да је на овим просторима био рат и да су деведесетих година била тешка рањавања, тада младих људи, који су данас у зрелим годинама и који имају потребу за рехабилитацијом“, каже др Ђурић и подсјећа да је током пандемије корона вируса, Центар за физикалну рехабилитацију Дома здравља у Бијељини морао да обустави уобичајени рад.

-Сво особље било је укључено у ковид систем, а Центар је једно вријеме био исељен, како би се обезбиједио простор за вакцинисање. Ипак, због нашиг пацијената, у том периоду смо имали један тим који је радио, истина, више савјетодавно, а чим су се стекли услови, пружали смо и услуге у смањеном капацитету и у прилагођеном простору. Данас, сва три тима, односно свих 20 запослених, поново су у пуном капацитету и на истом мјесту, у служби корисника наших услуга од 7 до 20 часова“, каже др Ђурић који ће, од маја ове године, бијели мантил, како рече, „због одласка у пензију, замијенити бијелом пчеларском опремом“.

-Поносан сам на мој радни вијек у медицини, а једном љекар, увијек љекар, што значи да ову хуману професију, док год могу, радо ћу примјењивати кроз савјете и сву, евентуално, потребну помоћ. Такође, поносан сам што сам био љекар у установи која је међу првим у Републици Српској имала слуха за потребу отварања Центра за физикалну рехабилитацију, што иза себе остављам екипу од, за сада, 20 људи који знају и воле свој посао. Ту су специјалисти физикалне медицине и рехабилитације др Зденка Бодирогић и др Неда Лугоња, те др Монија Мичевић, која је тренутно на специјализацији, затим, наши стручни физиотерапеути и остало, такође стручно, медицинско особље“, каже др Ђурић.

На питање, шта би савјетовао младим колегама, који су у евентуалној дилеми за коју специјализацију да се одлуче, др Ђурић каже да је сам избор медицине корак у најљепши позив, а физијатрија је специјализација која није ни ургентна, а ни превише стресна.

-Физијатрија омогућава да добро организујете и испланирате посао, мада, морам нагласити да тражи стрпљења, али кад се нешто с љубављу ради, успјех је сигуран, а задовољство још веће“, поручује за ,,Семберија инфо’’ др Ђурић који је Медицински факултет завршио у Бањалуци, специјализацију из физикалне медицине и рехабилитације у Београду.

Доктор Новак Ђурић је радио у Бановићима, од 1992. године у Бањи Дворови, а у Дому здравља од 2011. године.
Од 1984. године, поред медицине, посвећен је и пчеларству, што ће му, како каже, допринијети да се и у пензионерским данима, поново „дружи са вриједним и племенитим бићима, као и до сада“.

Семберија инфо