У ПОРОДИЦАМА ГДЈЕ ЈЕ ВИШЕ ДЈЕЦЕ МАЊЕ ЈЕ ПОСЛА ЗА РОДИТЕЉЕ, ТВРДЕ БЕШТИЋИ :: Semberija INFO ::

 

У ПОРОДИЦАМА ГДЈЕ ЈЕ ВИШЕ ДЈЕЦЕ МАЊЕ ЈЕ ПОСЛА ЗА РОДИТЕЉЕ, ТВРДЕ БЕШТИЋИ


Маме и тате, рађајте дјеци секе и бате!
 
 
Брачни пар Бештић из Бијељине у браку је 11 година, а њихову породицу чине мама Невена, тата Александар и њихових троје малишана - Уна (10), Виктор (7) и Ана (18  мјесеци).
 
Невена Бештић, поред тога што је мама три малишана, запослена је у ,,Експера” апотеци у сектору набавке. Такође је и спортиста, носилац  црног појаса у теквондоу. Александар Бештић, поред најважнијег звања, а то је тата, има и звање професора физичке културе и спорта и 17 година успјешно  води Теквондо клуб „Сокол“. Тренер је теквондоа и фитнес инструктор.


 
Најстарија Уна, ученица је четвртог разреда основне школе и другог разреда музичке школе, одличан је ученик, а поред школских обавеза, кренула је стопама својих родитеља - у спорт. Виктор похађа вртић и поред вртићких обавеза, такође је кренуо стопама родитеља и старије сестре. Може се рећи да су Бештићи права спортска породица.
 
Невена Бештић за „Семберија инфо“ каже да је одувијек жељела да има троје дјеце, а са њеном жељом и одлуком сложио се и њен супруг Александар.



- Одувијек сам сматрала да је то минимални број дјеце у породици гдје би дјеца развијала социјализацију, осјећај борбености, брижљивости и одговорности једни за друге. У породицама гдје је више дјеце мање је посла за родитеље, што се тиче васпитања. Одрасла сам у таквој породици, имам двије сестре и брата, рано смо остали без оца и једно другом смо били све“, истакла је Невена Бештић и додала да таква дјеца нису себична, јер су од малих ногу навикла све да дијеле и имају емпатију према свима.
 
- Ми често не можемо да стигнемо сву дјецу да хранимо, облачимо, обувамо, па чак и са њима да учимо, али они се тако више осамостаљују и ослањају једни на друге. Када их је више, гарантујем да им се врло брзо ојача и имунитет, а и навићи ћете их на скромност, а не, на бахатост. Често им нећете моћи испунити жеље као појединцу, јер се кућни буџет мора дијелити равномјерно, али када је једно дијете у породици оно често сломи родитеље емоцијама“, истакла је Бештићева.
 
Александар Бештић додао је да је дан у њиховој породици помало брз.
- Ујутру обоје идемо на посао, Уна иде у школу и као одговорна старија сестра води брата у вртић, који се налази у њеној школи, док Ану чува бака, која уједно спрема и ручак. Када завршимо са радним обавезама идемо по Виктора у вртић, затим кући на ручак. Након тога завршавамо кућне обавезе, задаћу или се спремамо за тренинг или музичку школу, а ваннаставне активности су три пута седмично. Трудимо се да до 21 час буду сви у кревету, јер сутра је нови дан и нове радне обавезе. Викенде обично проведемо са руксацима на леђима шетњом кроз шуме и по брдима“, објашњава тата Александар, а мама Невена се надовезује и каже да као запослена мајка троје дјеце не мисли да је то све напорно, уколико имате подршку и уколико вас нико не спутава.
 
- Јако сам толерантна особа и трудим се да из свега извучем позитивне ствари, „ухватим“ се за њих и живим са њима. Вјерујем у Бога и молим му се за мир и здравље. Волим све људе и вјерујем у добро. У заједници сам са свекрвом, која ми је безусловна подршка у кући. Такође, директорка фирме у којој сам запослена је једна дивна жена, која ми је подршка на послу и која увијек има вјеру у мој напредак. А, супруг је моја највећа подршка, ту је да ме подржи, раме уз раме у свему. Наравно, никада није све сјајно, некада се супругово и моје мишљење не подударају, али све то чини брак“, казала је Невена.
 
Бештићи су рекли да тренутно не планирају  проширење породице, јер је Ана још увијек мала, али сматрају да треба оставити мало простора да се могу посветити сваком дјетету и дати му подршку у школским и ваннаставним активностима.

Невена и Александар кажу да је обавеза њих као родитеља да дјеци пруже љубав, али и да им дају примјер љубави, поштеног рада и вјере у Бога, али и да дјеца обогате свој ум и обавезно да се баве спортом, да развијају своју тјелесну снагу, агилност и самопоуздање.
 
- Дјецу не треба спутавати, јер када их већ имате и када сте их жељели дајте им и дио свог живота. Одрекните се неких својих задовољстава, укључите их у спорт, потрудите се да виде природне љепоте, пливају, скијају. Дружите се са њима и све радите заједно, јер као такви завређујете у њиховим очима другарско повјерење. Да дјеца могу сама одрастати, не би им ни требали родитељи“, нагласили су Бештићи и поручили свима да рађају дјецу.

- Често се родитељи жале на финансијске потешкоће и њима оправдавају то што имају само једно дијете, а уколико желите да стварате бахату дјецу, онда ће вам финансије увијек фалити. Скромнима и срећнима мало треба, јер колико вам среће и осмијеха дјеца могу пружити, ни са чим се то не може другим замијенити. Рађајте дјеци сестре и браћу, нека не буду сами никада, нека их нема ко оставити. Немојте да жалите што године пролазе, што старите, радујте се новим година, јер су они јачи, самосталнији, старији, јер они брину о вама. Када у њих гледате мислим да схватате да вријеме има цијену и да сте га квалитетно купили“, завршили су своју причу за портал „Семберија инфо“ Невена и Александар Бештић.


Семберске новине - Семберија инфо