ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ ПРЕЛИВАЈУ СЕ НА ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ :: Semberija INFO ::

 

ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ ПРЕЛИВАЈУ СЕ НА ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ


Прехрамбена индустрија ,,Сава Семберија” деведесет одсто својих производа извози на инострано тржиште. У прошлој години у овој фабрици прерађено је око 8.000 тона сировине, поврћа и воћа, каже за ,,Семберија инфо’’ Стево Филиповић, директор овог предузећа. Филиповић истиче да је двогодишња пандемија вируса корона изазвала бројне проблеме, у смислу отежаног транспорта и испоруке готових производа.
 
-Чињеница је да су бројни велики трговински ланци, хотели, ресторани широм свијета били затворени у то вријеме. Наша роба је теже долазила до крајњих купаца, али смо и тај проблем ријешили уз помоћ мјера Владе Републике Српске и ресорног министарства. У међувремену се и украјинска криза рефлектовала на пословање нашег и бројних других предузећа. Чињеница је да 85 до 90 одсто наших производа извозимо на тржиште Уједињених Арапских Емирата, Њемачке, Канаде, Шведске, Швајцарске и других европских земаља. Појавио се проблем наплате већ извезене робе због поремећаја у банкарском систему. Један наш девизни рачун отворен је у Збер банци, други девизни рачун у Нашој банци, а кореспондентска банка је Московска банка. Суочени смо са проблемом наплате за робу коју смо у међувремену извезли. Надамо се да ће у наредном периоду наступити стабилизација и нормализација међубанкарског  плаћања како бисмо могли нормално функционисати”, каже Филиповић, истичући да је у овом тренутку врло тешко направити пројекцију калкулације цијена готових производа за овогодишњу производњу.
 


-Цијене репроматеријала који користимо за израду финалних производа повећавају се из дана у дан. Лименке за наше произведе поскупиле су 115 одсто, цијена уља је са 1,43 КМ повећана на више од четири КМ. Мазут је дупло скупљи, што је случај и са фолијом и другим репроматеријалом. Цијена репроматеријала се формира на дневној бази, а на другој страни и наши кооперанти налазе се у незавидној ситуацији због цијене минералног ђубрива, горива, пестицида, хербицида и других компоненти неопходних за производњу поврћа. Незахвално је и неизвјесно говорити о пројекцији пословања у готово ненормалним условима, када се цијене формирају, буквално, на дневном нивоу”, каже за ,,Семберске новине'' Стево Филиповић.
 
Филиповић наглашава да фабрика ,,Сава Семберија” има свакодневне контакте са кооперантима који не одустају од производње поврћа, упркос изузетно тешким финансијским условима.
 
-Потрудићемо се да преузмемо све доступне количине поврћа и да га прерадимо у овогодишњој сезони. Наравно, многи проблеми су искрсли на глобалном нивоу и ми на то не можемо утицати. Комуницирамо са купцима широм свијета и покушавамо формирати цијене наших производа за ову годину. Добављачи нам шаљу сигнале да ће за неке компоненте имати цијене тек у јуну, што ће и нама отежати посао око израде пројекције пословања за ову годину”, каже за ,,Семберске’’ Филиповић.


 
,,Савини’’ производи су цијењени у свијету
 
Испоруке ,,Савиних” производа из прошлогодишње сезоне иду континуирано ка европским купцима. Робе у магацинима има довољно, а палета ,,Савиних” производа заокуружена је на бројку од 180 различитих прерађевина од воћа и поврћа. 
 
-Купцима нудимо готова и конзервирана јела, слатки и кисели програм, а све то се налази на најзахтјевнијим свјетским тржиштима, у земљама које имају ригорозне контроле квалитета. До сада се није догодило да имамо рекламацију на наше производе, односно да нам је враћена пошиљка из иностранства. Дневно вршимо анализе производа. У поступку производње не користимо конзервансе, адитиве, вјештачке боје и вјештачке заслађиваче. Тренд у свијету је здрава и квалитетна храна и ми смо у том смислу у предности у односу на друге произвођаче. Цијеном не можемо парирати другим европским произвођачима, јер је у тим земљама производња максимално субвенционисана”, каже Филиповић.



Семберија инфо