ТРАГОМ ЈЕДНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ АРХИВЕ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА :: Semberija INFO ::

 

ТРАГОМ ЈЕДНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ АРХИВЕ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА


Листајући „Семберске новине“ из 1981. године наишли смо на једну кратку вијест која се тицала изградње нове зграде Дома здравља у Јањи. За више информација обратили смо се Асиму Османбашићу, хроничару из Јање који нас је упознао са историјатом развоја здравства у овом семберском мјесту.

- Прва здравствена установа у Јањи успостављена је око 1930. године на локацији гдје је сада трговина ,,Корт" и звала се ,,Бања", јер је ту некада било купатило. Па каде неко хоће код љекара, каже одох у бању. У тај објекат који је био као прва амбуланта у Јањи, из Бијељине је једанпут седмично долазио чувени љекар др Војислав Кецмановић - Ђедо. Послије Другог свјетског рата од 1950. до 1953. године стални љекар је био Салом Менто, а послије, од 1953. до 1956. долазио је и лијечио Јањарце Џон Гргур, а послије њега долази др Марија Стаматовић и 1957. године оснива Дом здравља.



Она је и покренула градњу нове зграде преко пута Основне школе 1960/61 године . Од 1969. до 1971. године у Дому здравља у Јањи радио је др Махмуд Нуркић, затим Борис Шкарица, Драган Савић, па Есад Хасифић. Године 1967. долази до интеграције Дома здравља Јања у Медицински центар Бијељина, па је и сва администрација прешла у Бијељину. Остао је само Радивоје Васић, који је примао здравствене књижице и пацијенте, а у склопу Дома здравља радила је и зубна амбуланта, као и апотека. Дом здравља Јања је имао и своје амбуланте у селима Бањица и Главичице. Иницијатива за прављење нове зграде Дома здравља у Јањи потекла је 1967. од Мјесне заједнице Јања која је израдила и финансирала пројекат, а Извршни одбор СО Бијељина је прихватио пројекат и конструкцију финансирања. Носилац изградње  биоје  Медицински центар Бијељина, са директором др Ниџаром Опалић- Салихбеговић“, рекао је Асим Османбашић за „Семберија ИНФО“.



Зграда у којој су тренутно смјештене амбуланте породичне медицине рађена је у периоду од 1980. до 1982.  године. Амбуланта је комплетно реконструисана и адаптирана током 2009. године када је добијен изузетно савремен и функционалан простор. У оквиру амбуланте породичне медицине у Јањи ради: лабораторија, гинеколошка, педијатријска и стоматолошка амбуланта. Четири тима породичних љекара и два теренска тима покривају око 10.000 пацијената који живе у Јањи и околним селима. Амбуланти Јања, наиме, припадају и секторске амбуланте у Главичицама, Бањици, Ченгићу и Новом насељу Јања. 

Становници овог краја имају ријечи хвале за медицинско особље ове здравствене установе. Поред похвала, највише замјерају непостојање Службе Хитне медицинске помоћи која је некада функционисала при Амбуланти у Јањи.

​Семберија инфо - И. Гутић