САРАДЊА ПЕНЗИОНЕРСКИХ СТРАНАКА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

САРАДЊА ПЕНЗИОНЕРСКИХ СТРАНАКА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Foto
Драгутин Илић, предсједник Савеза пензионера и потомака Републике Српске (СПП) разговарао је данас у Бијељини са Владаном Ђукићем, представником Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) о обострано израженој намјери за потписивање меморандума о разумијевању са ПУПС-ом и о сарадњи пензионерских организација Републике Српске и Србије, уз узајамну подршку у борби за права пензионера.

Владан Ђукић, члан Извршног и Главног одбора Партије уједињених пензионера  Србије (ПУПС)  истакао је на конференцији за штампу да су пензионери комплетан свој радни вијек уложили у изградњу друштва и вриједности које сви данас користимо.
 
“Политика ПУПС-а у Србији своди се на слоган “3П”, што значи да “пензије прате плате”. Плате у јавном сектору расту много брже него пензије. Уколико плате порасту десет одсто, пензије расту 5,9 одсто. Ми настављамо борбу да пензије прате плате и у тој нашој борби имамо подршку предсједника Србије Александра Вучића. Пензионери и у Србији и у Републици Српској суочавају се са идентичним проблемима. Пензија је економска категорија и то се мора поштовати.


 
Пензионери су своју пензију зарадили и они морају живјети живот достојан човјека и у тим позним годинама. Разговарали смо о потписивању меморандум о разумевању и сарадњи. Желимо да разменимо искуства и идеје, како бисмо помогли једни другима око измена пензијско - инвалидског система који ће омогућити пензионерима достојанствен живот”, истакао је Ђукић, нагласивши да се у Србији води активност и на томе да сви  људи старији од 60 годину добију загарантована социјална примања.
 
“То су наши суграђани који немају дана радног стажа, нити имају изгледа да до краја живота добију пензију. На тај начин би добили средства за најосновније потребе, међу којима је и набавка лекова. Таква искуства се могу имплементирати и у Републици Српској. Ми смо већ усагласили текст меморандум о раумевању и сарадњи и ускоро ћемо га потписати”, истакао је Владан Ђукић.
 
Драгутин Илић, предсједник Савеза пензионера и потомака Републике Српске изјавио је да у Републици Српској још увијек  није дошло до уједињења организација и удружења која се баве питањима пензионерске популације.
 “ Нажалост, Удружење пензионера РС не жели сарадњу, Синдикат пензионера је ту негдје, ни на небу, ни на земљи, тако да смо ми једина организација која активно води политику и бригу да се најугроженијој популацији обезбиједи колико – толико пристојан живот. Наша трећа циљна група су потомци, наши унуци, за које желимо створити услове да остану да живе у својој земљи и да не одлазе у иностранство. Свјесни смо чињенице да без њих нема ни нас. Све је већи број људи у РС који живе на граници социјалне угрожености.


 
У РС од 273.000 пензионера, њих  око 75 одсто има пензију мању од 600 КМ. Око 15 одсто прима пензију од 600 до 1.000 КМ и само 2.500 пензионера прима пензију већу од 1.000 КМ. Проблеми наших пензионера и пензионера у Србији су заједнички и нама је изузетно важна сарадња са ПУПС-ом. Слиједићемо њихова искуства и ускоро ћемо потписати меморандум о разумијевању и сарадњи”, истакао је Драгутин Илић, нагласивши да Влада РС до сада није имала разумијевања за конструктивне приједлоге Савеза  пензионера и потомака РС.
 
“ Ми нисмо баласт друштва, већ представљамо значајан ресурс.  Желимо правну државу, у којој ће закон подједнако важити за све. Други принцип је да најспособнији дођу на најодговорнија мјеста и трећи принцип је да се са народним новцем и имовином управља домаћински, одговорно и транспарентно”, изјавио је Драгутин Илић. Љ.Љ.

(Семберија инфо)