МОЖЕ ЛИ БИЈЕЉИНА ПОСТАТИ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР КОШАРКЕ? :: Semberija INFO ::

 

МОЖЕ ЛИ БИЈЕЉИНА ПОСТАТИ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР КОШАРКЕ?


Foto
У спортском животу Бијељине кошарка заузима важно мјесто. Кошаркашки клуб „Радник“ већ 60 година има улогу лучоноше овог спорта у Семберији. У посљедње двије деценије у граду је формирано још неколико кошаркашких клубова. Међу њима се истиче КК „Будућност БН“. Спортски радници ова два клуба су, на почетку текуће сезоне, направили велики корак ка квалитетнијој организацији и још већим резултатима бијељинске кошарке. О чему се ради?
 
КК „Радник“ се такмичи у Премијер лиги БиХ, а КК „Будућност БН“ у Првој лиги РС. У циљу афирмације младих кошаркаша настале су развојне екипе КК „Радник Спарк“ и КК „Фабрика“ које се такмиче у Другој лиги РС за сениоре. Ове екипе су формиране како би млади играчи, уз што мање проблема, направили тај велики корак у спорту – прелаз из омладинских у сениорску категорију. У Другој лиги Републике Српске група Центар такмичи се девет клубова од којих већина има екипе састављене од искусних кошаркаша, а најмање три имају амбицију да сљедеће сезоне играју Прву лигу. Велики тест за младе бијељинске кошаркаше.


 
-Када ми је управа клуба понудила да преузмем развојни тим, тражио сам младе играче, да костур екипе чине момци 2006. годиште, са што мање пунољетних кошаркаша. Поред Друге лиге, исти момци играју и омладинску ПКО лигу. На почетку сезоне је такмичење на два колосјека ишло јако тешко, јер момци психофизички нису били спремни за такву врсту изазова. Међутим, исти ти момци су, од зимске паузе до сада, одиграли осам утакмица и забиљежили седам побједа. У ПКО лиги имамо четири побједе из четири утакмице, а у Другој лиги имамо три побједе и један пораз. Прије два мјесеца КК „Зворник Баскет“ нас је, у Бијељини, побиједио са 37 кошева разлике, да бисмо ту исту екипу, прије десетак дана, савладали у Зворнику са пет разлике. Да су ови дјечаци играли само кадетску лигу сигурно да не би овако брзо сазрели и стасали. Игра, упоредо у ПКО и Другој лиги, квалитетни тренинзи, индивидуални тренинзи, то је оно што им клуб може обезбиједити. Остало је до њиховог талента и рада, рада, рада“, рекао је за „Семберија инфо“ Милош Ивановић, тренер кадетске селекције КК „Радник“ и тренер развојног тима „Радник Спарк“.

Јуниори КК „Радник“ су 2020/21. сезоне освојили треће мјесто у Републици Српској. Прије тога, 12 година ниједна омладинска селекција КК „Радник“ није остварила запаженији успјех, што говори колико се водило рачуна о младим кошаркашима. Уназад двије године, са доласком млађих и енергичнијих људи у управу клуба, започињу позитивни процеси и сада КК „Радник“ има попуњене све узрасне селекције. Много је младих кошаркаша, а резултати поново долазе у Бијељину.
 
На другој страни, бројни млади спортисти су прошли кроз кошаркашку школу (и кућу) брачног пара Чојић и данас успјешно наступају за кошаркашке клубове широм Европе. Из тог разлога, у регионалној спортској јавности ,,Фабрика’’ је постала синоним за КК „Будућност БН“. Управо тако су и назвали свој развојни тим који се такмичи у Другој мушкој лиги РС.

-КК „Будућност БН“ је препознатљива по форсирању младих кошаркаша. Много пута смо уочили тај проблем адаптације младих спортиста на услове који владају у сениорској кошарци, тако да смо на почетку сезоне реализовали наш дугогодишњи план да имамо развојну екипу. КК „Фабрика“ је од ове сезоне почела такмичење у Другој лиги РС. Од тих момака немамо никакво очекивање у смислу резултата, главни циљ је њихова афирмација“, рекао је први човјек КК „Будућност БН“, Дарио Чојић.


 
Иако је њихов укупни резултатски салдо у другом плану, млади кошаркаши ,,Фабрике’’ су у досадашњем дијелу првенствапоказали да знају играти кошарку, уз скор од осам побједа и пет пораза, остваривши побједе над фаворизованим екипама ,,Зворник Баскета’’ и ,,Дервенте’’.

-Основа КК „Фабрика“ су момци генерације 2005. и млађи. Ту је и неколико старијих, искуснијих момака уз помоћ којих ови млађи добијају шансу да, у јакој конкуренцији, корак по корак, сазријевају. Постепено их уводимо у систем сениорске кошарке. Кроз такмичење са старијим, искуснијим и снажнијим кошаркашима, имају много више могућности да примијене оно са чиме их, на тренинзима, упознајемо него да играју само омладинску лигу. Напредак је очигледан. Тренутно водим момке који су будућност бијељинске кошарке“, рекао је Здравко Вукашиновић, тренер КК „Фабрика“, уз напомену да поред Фабрике, само су још екипе КК „Радник Спарк“, угљевички КК ,,Рудар 2015’’ и дјелимично КК „Модрича“, састављене од младих кошаркаша, док остали друголигашки тимови имају класичне сениорске саставе.

Саговорници портала „Семберија инфо“ су сагласни да бијељинска кошарка има довољно стучности, храбрости и талента, али да је за веће резултате неопходна квалитетнија спортска инфраструктура и већа подршка спонзора. Градска спортска дворана је нешто о чему се дуго говори као објекту који би обезбиједио немјерљиво боље услове за тренинге и такмичења, али и боље резултате дворанских спортова у Семберији.
 
(Семберија инфо)