СЕДМОЧЛАНА ПОРОДИЦА НОВАКОВИЋ ИЗ ТРЊАКА ОД УЗГОЈА ЦВИЈЕЋА КОЈИ ИМ ЈЕ БИО ХОБИ РАЗВИЛИ ОЗБИЉНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ :: Semberija INFO ::

 

СЕДМОЧЛАНА ПОРОДИЦА НОВАКОВИЋ ИЗ ТРЊАКА ОД УЗГОЈА ЦВИЈЕЋА КОЈИ ИМ ЈЕ БИО ХОБИ РАЗВИЛИ ОЗБИЉНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ


Foto
На породичном газдинству Новаковић из Трњака, до 2000. године, ова породица примарно се бавила повртларством, а од 2000. године почињу да се баве хортикултуром, као хобијем.
Након извјесног времена хортикултура из хобија прерасла је у примарну пољопривредну производњу. У породици, која броји седам чланова, сви су укључени у процес производње и узгоја цвијећа, од најстаријих до најмлађих укућана, јер како се каже „слога кућу гради“.
 
Новаковићи за ,,Семберија инфо’’ истичу да су производњу већ давне 2000. године започели у једном малом пластенику који је имао око 60 метара квадратних.
-На самом почетку од родбине, пријатеља и комшија узимали смо младице собног цвијећа, младили их и продавали на пијаци. Од те зараде, идуће године смо купили квалитетна сјемена и мало по мало, дошли смо до озбиљне производње која траје и данас, са тенденцијом пораста. Иако на почетку нисмо знали скоро ништа о производњи цвијећа, временом смо се усавршавали уз помоћ стручне литературе, одлазили смо на семинаре, што и данас чинимо. Тренутно под пластеницима имамо 500 метара квадратних“, рекли су за „Семберија инфо“ Новаковићи.


 
Према њиховим тврдњама, производња цвијећа је веома захтјевна и скупа  производња, јер током цијеле године има посла у пластеницима.
-Треба бити активан током цијеле године. За производњу сезонског цвијећа производња креће током зиме, од децембра до фебруара, све зависи од врсте цвијећа. Али када знате да ће плод вашег труда и рада красити нечије двориште или балкон, исплати се труд и залагање. Тешко је пронаћи вријеме да се отпутује негдје на одмор, јер увијек неко мора бити присутан, љети да залива, а зими да ложи ватру. Има много трошкова, али се и исплати. Како је почела пандемија вируса корона, имали смо већу потажњу, него иначе, јер се доста људи бавило уређењем својих дворишта и балкона. Ипак, када се воли посао којим се бавите, ништа вам не пада тешко“, истакли су Новаковићи.
 
У посљедње вријеме најактуелнија тема међу пољопривредним произвођачима је скок цијена репроматеријала и што се тога тиче са овог пољопривредног газдинства рекли су да су сјеме набавили по старим цијенама, јер је оно купљено у току протекле године, али да је цијена неким другим средствима која су потребна за узгој и прозводњу много већа.

-Саксије, ђубриво, хумус, заштита и све што је потребно за узгој цвијећа има већу цијену, него претходних година. Када почну припреме за идућу сјетву открићемо каква ће ситуација бити по питању сјемена када будемо наручивали за идућу годину,“ казали су Новаковићи.
Они у понуди имају велики избор цвјетних врста, као што је сезонско цвијеће, собно, резано, разне трајнице, сукуленти и саднице јужног воћа.

-Од сезонског цвијећа имамо мушкатлу (лозану и стојећу), бегоније, кадифице, цитрице, јагорчевине, љубичице, сурфиније и многе друге. Од резаног цвијећа у понуди имамо кале, каранфиле, гипсофиле, а у припреми су и пластеници за нове врсте резаног цвијећа. Понуда собног цвијећа је разнолика и она је из наше сопствене производње, не увозимо, а до прошле године смо били једини на подручју Семберије који су имали у својој понуди кактусе и сукуленте. Од јужног воћа у понуди имамо лимун, поморанџу и банану,“ навели су за ,,Семберија инфо’’ Новаковићи.



Додали су, такође, да су најотпорније и најтраженије врсте сезонског цвијећа бегонија за двориште, а за балконе мушкатле и сурфиније, јер цвјетају од прољећа до првих мразева.
Такође, нагласили су  да током цијеле године имају нешто у понуди.

Поред сезонског цвијећа, собног, Новаковићи у понуди имају и разне букете које израђују од резаног цвијећа из сопствене производње по поруџбини и планирају да повећају обим узгоја резаног цвијећа, да би сваког мјесеца имали бар по једну врсту у понуди за букете.
Поред тога у понуди имају и мини баштице за које користе кактусе и сукуленте, а украсе за њих сами израђују. Такође, поред свега, припремају и аранжмане за све веће празнике, славља,  као и декорације са балонима за прославе.
 
Њихову понуду можете погледати на фејсбук и инстаграм страницама под називом „Хортикултура Новаковић“, а можете их пронаћи и на Зеленој пијаци у Бијељини на тезгама „Новаковић“. Такође, они цвијеће продају и код куће.
Да подсјетимо, Дајана Новаковић један је од иницијатора и организатора „Сајма цвијећа“ у Бијељини, а према њеним ријечима сајам ће бити одржан и ове године, али није прецизирала вријеме одржавања.



(Семберија инфо)