ВОЛЕ СЕ И ДИШУ ЈЕДНОМ ДУШОМ :: Semberija INFO ::

 

ВОЛЕ СЕ И ДИШУ ЈЕДНОМ ДУШОМ


Осмијех, ведрина и топлина испуњавају дом породице Секулић из семберског села Трњаци. Породицу Секулић чине брачни пар Данијела, Марко и њихови малишани.

Данијела и Марко су у браку 11 година, а из те љубави се родило четворо малишана. Тај четверац, или како их родитељи зову „четири мускетара“ чине, Радмила (10), ученица четвртог разреда  Основне школе „Петар Кочић“ Бродац, Вук (5,5), Наташа (4) и најмлађа Вања (1,5).

Марко Секулић, како каже, сада већ давне 2010. године доселио се из Љељенче код своје баке по мајци у Трњаке. Након пар мјесеци бака се разбољела и преминула и он остаје сам. Први Божић на бакином имању дочекао је сам и тада је чврсто ријешио да ће до сљедећег Божића засновати своју породицу. Тако је и било. Послије само три мјесеца везе са Данијелом, обоје су схватили да су „рођени“ једно за друго и тако су кренули у своју животну пустоловину, која се зове брак.

Марко је запослен у шпедицији, а Данијела је незапослена, односно она обавља послове на породичном газдинству и брине о дјеци, док је Марко на послу. Иако су веома млади, они све своје напоре и средства улажу у сточарство, јер посједују фарму крава коју планирају да прошире. Поред Маркове плате, додатни извор прихода је новац који добију од продаје млијека и којим обезбјеђују све што је потребно за нормално одрастање њихових малишана, али и репроматеријал за производњу хране за стоку. Велика похвала за Секулиће је да овако млади људи, у данашње вријеме, све постижу и имају осмијехе на лицу.

Секулићи су за портал „Семберија инфо“ рекли да су одувијек имали жељу да имају вишечлану породицу и та жеља им се испунила.
 

-Нисмо хтјели да чекамо дуго за проширење породице, како то данас већина младих парова чини. Након прослављене прве годишњице брака, односно три дана након, родила се Рада, 2012. године. Са другим дјететом смо мало сачекали, јер живимо сами, па смо хтјели да Рада мало порасте. Тако да нам је Вук стигао 2016. године, затим Наташа 2018. године, а 2020. године добили смо најмлађу Вању. Наша највећа жеља је да нас има много и Бог нам је испунио ту жељу. Имамо их четворо за сада“, кроз осмијех су рекли Секулићи.

-Када имате четворо дјеце другачије се гледа на живот. Трудимо се да њима не буду битне оне ствари које живот намеће, као нпр. мобилни телефони. Најстарија Рада га има, јер сви сада имају, али њој то мало значи. Дјецу треба учити да материјално није битно у животу. Најбитније је да су здрави, да једни друге воле, а самим тим и једни друге  чувају и поштују.  Те ствари морају да науче од родитеља, јер је јако битно одрастати у здравој породици“, истакао је брачни пар Секулић.

Они тврде да многи родитељи мисле да дјеци могу док су живи све обезбиједити, али то је немогуће.

-По нама је најважније да се дјеци обезбиједи старт, да они имају основна знања, лијепо понашање, да су вриједни, а не само да мисле на материјално. Најважније је да се дјеца изведу на прави пут. Не треба градити куле и градове, не треба дјецу обавезивати, јер никада се не зна гдје ће их живот одвести, али најважније је да на крају крајева имају једни друге заувијек“, рекли су за ,,Семберија инфо’’ Данијела и Марко Секулић.
 


Дан породице Секулић је, тврде, јако ужурбан и увијек испуњен. За њих је сваки нови дан нека нова авантура, а свако вече планирање обавеза за наредни дан.

-Наш радни дан почиње у шест часова, а завршава се када се сви смјестимо у кревет. Што се тиче активности у кући, али и око куће, сви смо укључени. Дјеца су увијек са нама, без обзира да ли смо у штали или на њиви. Хоће да помогну и све их интересује, на тај начин их учимо да поштују све што им приуштимо, јер ништа не пада са неба. Рада, као најстарија, увијек је ту да пази на млађе, ако вријеме не дозвољава да будемо сви заједно напољу. Од како је кренула у први разред, најбоља је ученица у разреду, а  када их чува, а треба и да учи, она нађе њима занимацију, тако што и они нешто уче упоредо са њом. Најљепше од свега је то, што су јако привржени једни другима. Увече када се све смири и они утону у сан, када их погледамо како спавају безбрижним сном, какав год дан да је био, заборавимо на умор и на бриге, јер имамо њих због којих све ово и радимо“, истакли су Данијела и Марко.

Брачни пар Секулић за крај је поновио да не треба гледати материјално, јер то буде и прође, а породица је уз тебе увијек.

-Много људи у нашем окружењу, који гледају на материјално, остају са једним дјететом или евентуално двоје дјеце. Првенствено људи не треба да буду себични, јер млади у данашње вријеме, односно када се вјенчају не планирају одмах дјецу, прво би да проживе или да виде да ли могу да живе скупа, па онда планирају дјецу. Ми смо послије три мјесеца везе схватили да смо „рођени“ једно за друго и да желимо велику породицу. Хвала Богу и имамо је. Млади не треба да се плаше, јер колико год да је тешко и да некада мислиш да нећеш успјети, мале „чупаве главице“ те разувјере и гурају да идеш даље, јер што их је више, више је елана, радости и смијеха, а то је истинска формула за срећу“, нагласили су за ,,Семберија инфо’’ Секулићи.

Семберија инфо