ШКОЛА ДОБРИХ И ВРИЈЕДНИХ ЂАКА :: Semberija INFO ::

 

ШКОЛА ДОБРИХ И ВРИЈЕДНИХ ЂАКА


Основну школу „Свети Сава“ У Црњелову тренутно похађа 182 ученика, сврстаних у петнаест одјељења.
 
Директорка школе, Драгана Кокановић Перић, каже да, осим у централној, настава се организује и у двије подручне школе у Доњем Црњелову, заселак Вруља, са деветнаест и у засеоку Ђукићи са 25 уче- ника.

-У настави тренутно имамо ангажованих тридесет и једног просвјетног радника и шеснаесторо помоћног особља, дакле, укупно 47 радника. У школи имамо седамнаест ђака првака. Као и у већини других школа, примјетан је тренд смањења броја ђака и то се понавља из године у годину. Некада су ђаци из Велике Обарске и Градца овдје у Црњелову похађали основну школу. Времена су се промијенила. Људи одлазе у иностранство и у веће градове, како сами кажу, у потрази за бољим животом. Међутим, генерално гледајући, због пада наталитета све је мање и ученика. Велики број брачних парова не могу да се остваре као родитељи, а држава не пружа неку значајнију подршку када је у питању поправљање наталитета. Многи, да будем искрена, омаловажавају живот на селу, не схватајући да је велика предност у данашњем времену живјети на селу“.

 
Драгана Кокановић Перић за ,,Семберске новине’’ каже да је у одјељењима са петнаестак ученика пуно лакше организовати наставу, него што је случај са одјељењима у којима има тридесетак ђака.

-Пуно је лакше организовати наставу у таквим одјељењима и држати пажњу свим ученицима. У временима која су већ иза нас и родитељи и њихова дјеца имали су пуно бољу комуникацију са учитељима и наставницима. Данас је пуно тога девалвирано и обезвријеђено. Упркос свему, имамо добар колектив и добре ђаке. Родитељи цијене напоре запослених и међусобно добро сарађујемо. Наша школа је годинама позната по добрим резултатима које наши ученици остварују на такмичењима у области познавања саобраћајних прописа, у области екологије, на Фестивалу луткарства „Лутвид“ у другим такмичењима. Наша школа је препознатљива по уређеном школском дворишту, по цвијетним алејама. Учествовали смо и у бројним хуманитарним акцијама, а поносни смо и на недавно организовану акцију у оквиру „Дјечије недјеље“. Да и успјешни црњеловачки привредници препознају труд и напоре које школа улаже у својим редовним активностима, потврђује и значајан одзив приликом прикупљања новца за замјену старих, дотрајалих врата на учионицама у старом дијелу школе, који је изграђен 1965. године.


-Већ двије до три године покушавамо обезбиједити донацију за замјену столарије на старом дијелу школе. Ресорно министарство нам је помогло око инсталирања централног гријања и новог котла у новоизграђеном дијелу школског објекта. Годинама штампамо и школски лист „Први кораци“. У садржају листа доминирају ликовни и литерарни радови, успјеси на такмичењима, екологија“, каже за ,,Семберија инфо’’ директорка школе из Црњелова Драгана Кокановић Перић и наглашава да је школа њена друга куће.


-Моја мајка је била учитељица у овој школи пуних четрдесет година. Овдје сам завршила основну школу, од 2007. године сам у настави, од 2015. године на функцији директора. Школу доживљавам као своју другу кућу“, закључује  директорка Основне школе „Свети Сава“ из Црњелова.

Semberija info