СТАНИШИЋ: ГОДИНА ЈЕ БИЛА ВИШЕ НЕГО ИЗАЗОВНА ЗА СВЕ НАС :: Semberija INFO ::

 

СТАНИШИЋ: ГОДИНА ЈЕ БИЛА ВИШЕ НЕГО ИЗАЗОВНА ЗА СВЕ НАС


За Одјељење друштвених дјелатности Градске управе Бијељина, као, уосталом, и за комплетну Градску управу, али и за семберску привреду и њено цјелокупно пословање, 2021. година била је више него изазовна. Друга година пандемије вируса корона наметнула је нови образац понашања и пословања у готово свим друштвеним дјелатностима и активностима.

Љубиша Станишић, по овлаштењу градоначелника, од средине ове године налази се на челу Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Бијељина. Он за ,,Семберија инфо’’ каже да је крај прошле и почетак ове године по много чему био преломан за функционисање Градске управе.
 
-Након завршетка локалних избора изабран је нови градоначелник, ушли смо у пословну годину без буџета, са одлуком о привременом финансирању. Као што знате, буџет је усвојен крајем марта, након чега је усвојен и план јавних набавки који је омогућио реализацију зацртаних активности. У овој години били смо посебно ангажовани око прибављања употребне дозволе за новоизграђени објекат Центра за социјални рад. Тренутно постављамо ограду за игралиште за потребе дјеце с посебним потребама која бораве у Дневном центру. Дио средстава за ту намјену планираћемо и у 2022. години, како бисмо коначно изградили и игралиште за дјецу у Дневном центру и коначно обезбиједили употребну дозволу за објекат Центра за социјални рад.

Завршена је и прва фаза изградње радионица за практичну наставу у Техничкој школи ,,Михајло Пупин” и за ту намјену издвојено је око 200.000 КМ. У оквиру пројекта стамбеног збрињавања Рома, заједно с ,,Каритасом”, завршавамо објекат са шест стамбених јединица за Роме. У припреми је и изградња још једног стамбеног објекта у Амајлијама, у сарадњи са Републичким секретаријатом за избјегла и расељена лица. Градска управа је обезбиједила грађевинску дозволу и прикључке за инфраструктуру.

Од значајних радова, ангажовали смо се око исплате вишка радова на Соколском дому, у износу од 293.000 КМ. Изградили смо подручну основну школу у Горњем Магнојевићу, опремили учионице, а ангажовали смо се и на опремању фискултурне сале подручне основне школе у Патковачи и за ту намјену издвојено је 50.000 КМ”, истиче Станишић, нагласивши да је са Републичким секретаријатом за избјеглице и расељена лица покренут пројекат реконструкције, санације и изградње осам кућа за избјегла и расељена лица и тај пројекат је у фази реализације.
 
Наш саговорник каже да је Одјељење за друштвене дјелатности значајну пажњу у овој години посветило и бризи за обезбјеђење стипендија студентима и средњошколцима, бризи о пронаталитетној политици, али и бризи о најстаријој популацији - пензионерима.

-Градска управа исплаћује стипендије за ученике генерација основне и средње школе, за ученике с потешкоћама у развоју, као и редовне стипендије за студенте. Стипендије за основне и средње школе износе 110 КМ. Тренутно је актуелан конкурс за стипендије на које могу рачунати редовни студенти.

Уз постојећих деветнаест, расписан је конкурс за још 26 стипендија, те ће их укупно бити четрдесет и пет. За пронаталитетну политику у буџету смо имали планираних 25.000 КМ. Скупштина града је у међувремену донијела двије одлуке, од којих се једна односи на подршку родитељима за новорођено дијете. У међувремену је поднесено 137 захтјева. За 14 захтјева биће одобрено по 100 КМ, за 119 захтјева по 300 КМ, имамо три захтјева за близанце, по 300 КМ по дјетету. Имамо и један захтјев за близанце, у износу од по 200 КМ. Укупно је издвојено за ову намјену 39.000 КМ. Буџетом је предвиђено 100.000 КМ, али је одлука ступила на снагу средином године.

За 2022. годину и за ову намјену предвидјели смо значајно већа средства. Обезбиједило смо и финансијску подршку за дјецу која похађају приватне вртиће, тако да ће родитељи добијати десет одсто од уплаћеног мјесечног износа. До сада је исплаћена 61.000 КМ за ту намјену, а на тој ставци имамо планираних 130.000 КМ. За ову намјену, такође, планирана су већа средства за наредну годину”, каже за ,,Семберија инфо’’ Станишић.
 
Што се тиче пензионера, Градска управа је донијела одлуку да помогне пензионерима који примају пензије у износу од 212,02 КМ. Према подацима из Фонда ПИО, у Бијељини има више од 1.200 пензионера са таквим пензијама.

-До сада, закључно до седмог децембра, добили смо укупно 821 захтјев, од чега је позитивно ријешено 749 захтјева. Одбијена су 72 захтјева, јер су пензије биле веће од поменутог износа. Пензионери могу рачунати на помоћ у износу од 100 КМ. Позивам пензионере да се јаве, јер је рок до 31. децембра. То јесте симболичан износ, али некима може добро доћи у временима пандемије. Надам се да ће град у наредној години поново бити у прилици да помогне најугроженијим пензионерима. Удружење пензионера Бијељина, такође, добиће помоћ до краја ове године, тако да ће и они бити у прилици да помогну најугроженијим пензионерима”, каже за ,,Семберија инфо’’ Станишић.

Семберија инфо