ПРИОРИТЕТИ СУ ЗАШТИТА ДИВЉАЧИ И ЛОВНИ ТУРИЗАМ :: Semberija INFO ::

 

ПРИОРИТЕТИ СУ ЗАШТИТА ДИВЉАЧИ И ЛОВНИ ТУРИЗАМ


Ловачки савез Републике Српске је основан 19. марта 1994. године са циљем узгајања, заштите и кориштења дивљачи уз одржавање природне равнотеже, унапређења лова као гране привреде, спорта и туризма, заштите природе те развоја ловачког стрељаштва и ловачке кинологије. Од свог оснивања сједиште савеза је у Бијељини. Ловачки савез РС броји између 23 и 25 хиљада чланова распоређених у 10 регија и 80 ловачких удружења. Чланови Савеза су и 19 шумарских газдинстава која, ангажовањем својих стручних служби и материјално-техничких средстава дају велики допринос у развоју ловства, очувању станишта и заштити дивљачи. Ловачки савез РС је члан Међународног савјета за лов и заштиту дивљачи (ЦИЦ) и Европског савјета за ловство (ФАЦЕ).

 
У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у току је инсталација информационог система и повезивање у један систем свих ловачких удружења на подручју Републике. Завршетком овог процеса, надлежним институцијама ће у сваком тренутку бити познати сви детаљи функционисања било којег ловачког удружења, попут нпр. броја ловаца, дозвола за лов, стања на ловишту итд.

-Имамо одличну сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Средства која по основу накнада за одстрел уплаћујемо на рачун Министарства већим дијелом се враћају ловачким удружењима кроз конкретне пројекте, чију реализацију финансира Министарство пољопривреде. На тај начин, чланице Ловачког савеза РС на годишњем нивоу добију између 500 и 700 хиљада КМ. Захваљујући тим средствима, ми данас на простору Републике Српске имамо веома развијену ловну инфраструктуру на којој би нам позавидјели ловци из много уређенијих земаља. Само један податак за илустрацију, преко хиљаду камера смо поставили на наша ловишта како бисмо пратили стање на терену, у првом реду стање дивљачи али нажалост и криволова. Приоритет Ловачког савеза у наредном периоду, јесте заштита дивљачи и, оно о чему се све чешће и озбиљније говори, ловни туризам“, рекао је за портал Семберија инфо Живојин Лазић, секретар Ловачког савеза РС.

 
На заштити дивљачи ангажовано је 120 професионалних ловочувара у ловачким удружењима и још 50 њих у шумским газдинствима. Ловачки савез РС по овом основу тијесно сарађује и са МУП РС, захваљујући којем су бројни криволовци откривени и адекватно санкционисани. Упркос томе, и даље су присутни случајеви криволова дивљачи.
Подручје Семберије и Мајевице је једно од најбоље уређених ловних подручја на територији Републике. У девет ловачких удружења регистровано је око 2.700 ловаца. На подручју града Бијељина регистровано је пет ловачких удружења што је јединствен случај у Републици Српској. Основна дивљач на овом простору су зец, фазан и срна а од предатора лисица и шакал.
 
-Прате нас бројни стереотипи. Међутим, тако могу причати само они који нису упознати са правом улогом ловаца и ловачких удружења. Да су ловци такви каквима их необавјештени представљају ми не бисмо у неким предјелима имали евидентно велики број дивљачи попут напримјер, дивљих свиња. Ловци прије свега брину о дивљим животињама. Доказ томе су хиљаде тона хране које током зиме изнесемо на хранилишта дивљих животиња. Бити ловац је, прије свега, част и привилегија, а да би се постало ловцем потребно је испоштовати јако строге прописе. У току је процедура израде и усвајања Кодекса понашања ловаца. И раније смо, током обуке младих ловаца обраћали велику пажњу на све оно што ће бити регулисано овим кодексом, али његовим усвајањем ћемо све то дићи на један виши и озбиљнији ниво“, рекао је за портал Семберија инфо Живојин Лазић, нагласивши да Ловачки савез РС много пажње посвећује савјетима и препорукама стручне јавности, те су у том правцу остварили плодну сарадњу са Шумарским факултетима из Бањалуке, Београда и Новог Сада.

Ловачка удружења на подручју Републике Српске се постепено подмлађују. Током претходне, 2020. године 1.002 кандидата је положило ловачки испит, а током ове, 2021. године, то је учинило њих 918.
 
Враћа ли се јелен на Мајевицу?

Поред редовног обогаћивања ловишта зечијом и фазанском дивљачи, на подручју Ловачког савеза РС, планира се скора набавка и пуштање у ловишта дивокозе и муфлона. Постоји иницијатива да се на подручју Билеће и Лопара насели јелен. Јелен је био присутан на Мајевици, али је због ратних дејстава, а и небриге људи нестао са ове планине.

 
 
Како постати ловац?

Право да постане ловац има сваки грађанин. Они који то желе требало би да најприје, у своје локално ловачко удружење, поднесу писмену молбу за пријем у удружење. Ако се на молбу позитивно одговори, кандидат за ловца добија статус ловац-приправник у којем ће провести годину дана. Уз ментора - старијег ловца упознаје се са детаљима ловачког „заната“. Свакодневно води дневник ловца у који евидентира своје активности. По истеку године ловац - ментор својим потписом у дневник ловца потврђује успјешно обављање приправничког стажа. Тада кандидат за ловца стиче право да полаже ловачки испит. Ако успјешно положи испит добија увјерење о положеном ловачком испиту на основу којег пролази обуку за ношење наоружања и код Министарства унутрашњих послова РС покреће процедуру за добијање дозволе за набавку оружја.

Semberija info