ТРИНАЕСТОГОДИШЊИ ЊЕГОШ ФАСЦИНИРАН ТИТОМ :: Semberija INFO ::

 

ТРИНАЕСТОГОДИШЊИ ЊЕГОШ ФАСЦИНИРАН ТИТОМ


Његош Кокотовић из Бијељине рођен  је 2005. године и припада генерацији која осим у ријетким причама бака и дједова, није имала прилику да слуша много о комунистичком револуционару и државнику Јосипу Брозу Титу, па многе Његошеве пријатеље и школске другове изненади када овај тринаестогодишњак почне да им бесједи о бившој Југославији, омладинским радним акцијама и Титу као једном од најуспјешнијих предсједника у новијој историји.
 
Историја ме је заинтересовала веома рано, изучавање историјских личности, а када сам наишао на Тита, схватио сам да ће он постати главна фигура у мом хобију. Почео је да ме интересује Броз, те каква је то земља о којој сви причају, посебно о томе да се живјело много боље него данас. Тако се временом код мене створила љубав према Југославији и Титу’’, прича за портал Семберија инфо Његош, ученик седмог разреда ОШ ,,Свети Сава’’.
 
Он каже да га је фасцинирало то што већина старијих са којима је разговарао прижељкује да се врати вријеме бивше Југославије, када су имали сигуран посао, могли да приуште куповину новог аутомобила, одлазак на љетовање.
 
-Данас, када укуцате на Интернету Титово име, појавиће се снимци његових посјета САД-у, Совјетском савезу, Сјеверној Кореји и другим земљама, гдје можете видјети стотине људи које га поздрављају, бацају цвијеће. Он је чак и за њих био нешто велико. За мене, какав год да је Тито стварно био, важан је јер је створио братство, јединство, отворио фабрике, није дао национализму да се уздигне’’, истиче Његош.
 
Многи његови другови из разреда први пут су чули о Брозу од њега, па су га прозвали Тито. Његош свакодневно издваја вријеме за проучавање комунистичког предсједника, прикупља књиге, старе фотографије, новчанице, гледа документарне филмове.
 
-Постоје многи занимљиви детаљи о Титу. Краљица Елизабета је једном изјавила: ,,Ако је он бравар, ја нисам краљица’’. Значи, тај човјек је из ничега успио да створи све. Људи ми говоре:,,Шта ће ти то, окани се Тита’’, али ја, чак, обилазим са родитељима мјеста у којима је Броз боравио, музеје који чувају његове личне предмете и слично’’, наглашава Његош.
 
Његошева мајка Јелица каже да укућани никада нису истицали разговор о Титу и Југославији, те да се често шали да се Његош родио као југоносталгичар.
 
-Ми заиста у породици не причамо о овоме што занима Његоша – бившим југословенским републикама, радним акцијама, Титу, распаду државе... Ипак, не спутавамо га у том истраживању и дајемо му максималну подршку. Он нас моли да идемо на Козару, или у Крагујевац, било која мјеста која су везана за живот Тита. Сјећам се једне године на мору, дошавши у собу, примијетили смо да је Његош ставио слушалице и да гледа неки видео. Када смо кћерка и ја погледале екран, видјеле смо да помно прати снимак Титове сахране’’, прича Јелица и додаје да је сигурна да ће Његош постати историчар и открити нове детаље о животу Јосипа Броза Тита.

​Семберија инфо