СМАЊУЈЕ СЕ СНАГА ПЧЕЛИЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СМАЊУЈЕ СЕ СНАГА ПЧЕЛИЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ


Кад багрем порани са цвјетањем и кад киша почне падати из дана у дан, онда ни пчеле не могу бити активне и велика је непознаница каква ће нам бити ова сезона, каже за портал Семберија инфо Бојан Нешковић, млади и искусни бијељински пчелар, истичући податак да су пчелари у цијелом региону примијетили да је багрем потпуно отворио своје цјетове крајем априла и почетком маја, што ће утицати на лош принос меда.

- Има, наравно, и багрема који тек сада отвара латице. Када бисмо имали пар сунчаних дана, стање би се мало поправило. Пчелама треба четири до пет дана доброг медења, тако да бисмо се могли некако извући из кризе. Међутим, временска прогноза нам не иде на руку, јер се очекује вријеме обилнијих падавина. За неке пчелињаке наступило је критично раздобље“, каже Бојан, кога смо затекли у пчелињаку његовог таста Мике Деспотовића, истичући да не треба губити наду, јер ће у неким подручјима пчелари, ипак, успјети и да добију одређене количине меда од багрема.

- Багрем је „Свети грал“, што се тиче пчеларства у БиХ и Србији, па и у цијелој регији. Пчеле су у напону снаге, припремљене за багрем, те их је кишовито вријеме узнемирило. Покренут је јак ројев нагон у цијелом региону. Ово би могла бити „ројева година“. Биће пентрања по високом дрвећу у потрази за ројевима. Овдје у пчелињаку разројавамо тренутно пчеле и правимо вјештачке ројеве, мало их сузбијамо том мјером. Дајемо им више простора и правимо проширење, уз наставке и сатне основе. На тај начин их упошљавамо и спречавамо да тако лако уђу у ројев нагон. Ово је чудна година и биће различитих искустава код пчелара“.

Бојан  је и предсједник асоцијације узгајивача „Канике“  у РС, па је примијетио да велики број узгајивача пчела отказује наруџбе матица због временских услова.

- По хладном времену, испод 20 степени Целзијусових, матица не може да се оплоди. Ми овдје пунимо оплодњаке, трудимо се да, ипак, нешто припремимо. У многим пчелињацима, јер је медење изостало, пчелари треба да обрате пажњу на залихе хране у кошници. Уколико је та количина испод осам килограма, опада рад и морал друштва. Смањује се снага пчелиње заједнице, те ће она неспремно дочекати сљедећу пашу. Уколико будемо превише форсирали пчеле, доћи ће до јачег ројевог нагона. Због тога је све ово шаховска партија у којој су играчи и пчелари и пчеле, али, прије свега, и временски услови“.

Бојан Нешковић је прије двије године био у Чешкој на обуци за вјештачку оплодњу матица и тренутно је једини познавалац те методе у БиХ.