ПЧЕЛАРСКО ГАЗДИНСТВО БИМЕД: ОВА ЈЕ СЕЗОНА НЕШТО БОЉА ОД ПРЕТХОДНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПЧЕЛАРСКО ГАЗДИНСТВО БИМЕД: ОВА ЈЕ СЕЗОНА НЕШТО БОЉА ОД ПРЕТХОДНЕ


О стању у пчеларству разговарали смо са Бојаном Нешковићем који представља једну од неколико важних карика у ланцу који љубитељи пчелињих производа препознају као „БИМЕД“. Поред меда, „БИМЕД“ је право мјесто на којем се могу пронаћи и сви остали изузетно квалитетни пчелињи производи. Током претходног периода, као директна посљедица потребе становништва да оснаже свој имунитет дошло је до великог скока продаје прополис капи и производа на бази матичне млијечи.
 
-Драго нам је да се људи све више враћају природи и природним средствима за чување и оснаживање здравља. Што се тиче ове пчеларске сезоне могу рећи да је, бар када је „БИМЕД“ у питању, она за нијансу боља и продуктивнија од претходне. Изврцали смо багремов, липов и шумски мед. Није то на некадашњем нивоу, али каква је била година, можемо бити задовољни овогодишњим приносом. Посљедњих 15 година уочљив је тренд смањивања приноса у пчеларству, а посљедњих пет је теже, него оних првих десет заједно. Упркос свему, захваљујући благородној комбинацији знања и искуства које се крије иза назива „БИМЕД“, могу рећи да смо задовољни оствареним резултатима током 2021. године“, рекао је за портал ,,Семберија инфо’’ Бојан Нешковић и нагласивши важност сталног стручног усавршавања пчелара.
 
Климатске промјене доносе бројне изазове у ову област, битно утичући на здравље и крајње приносе бројних пчелињих друштава. Да би се пчеле сачувале, а пчеларство развијало, пчелари већ предуго очекују већу финансијску и организованију стручну подршку надлежних власти. Једна од новости у пчеларству тиче се одлуке Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да, поред редовне подршке пчеларима, из средстава Компензационог фонда РС, обезбиједи додатну подршку, у износу од 200.000 КМ. Ради се о симболичној подршци, ако се има на уму да, према подацима Републичког завода за статистику у РС има око 5.800 пчелара који располажу са око 167.000 кошница. Право на подршку пчеларима остварују удружења пчелара и пчеларске задруге, чији су чланови уписани у Евиденцију пчелара и пчелињака у РС, те којима је обрачуната премија за производњу и узгој пчела према Правилнику о пословима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.

Семберија инфо