ВУЈАНОВИЋ: РОДИТЕЉИ ИМАЈУ ОГРОМНО ПОВЈЕРЕЊЕ У НАШ РАД :: Semberija INFO ::

 

ВУЈАНОВИЋ: РОДИТЕЉИ ИМАЈУ ОГРОМНО ПОВЈЕРЕЊЕ У НАШ РАД


У овој години Дјечји вртић ,,Чика Јова Змај”, који тренутно похађа око 500 дјеце, обиљежава вриједан јубилеј – 90 година од почетка реализације васпитно – образовног програма са дјецом предшколског узраста и 70 година од почетка рада првог вртића.
 
Давне 1931. године у Бијељини је почео први пут да се реализује један облик предшколског васпитања и образовања. Прва васпитачица била је Хилда Клингл и њена кћерка, каже за портал Семберија инфо директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај” Славиша Вујановић, подсјећајући да је двадесет година касније, 1951. године отворен и први објекат који је намјенски изграђен за потребе предшколског васпитања.
 
-То је објекат у Улици кнеза Милоша, гдје се и данас организује предшколско васпитање и образовање. У питању је објекат ,,Радост”, гдје бораве три групе дјеце. Иначе, морам истаћи и то да је Дјечји вртић ,,Чика Јова Змај” једина јавна установа предшколског образовања и васпитања у Бијељини. Као носилац предшколског образовања и васпитања у овом граду желимо да обиљежимо поменуте јубилеје, али, да истовремено афирмишемо и предшколско васпитање и образовање. Наша жеља је да повећамо обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, да нашим суграђанима, родитељима дјеце предшколског узраста која бораве у овој установи, пошаљемо поруку да је предшколско васпитање и образовање дио образовног система који је, итекако, битан за развој дјетета. Кроз наше програме настојимо да укључимо што већи број дјеце, у складу са нашим капацитетима. Тренутно васпитно – образовни рад реализујемо у пет објеката на подручју Бијељине, од чега три објекта имамо на подручју града. Централни објекат ,,Мали принц” изграђен је 1977. године. Овдје имамо осам васпитних група дјеце, од јасличког до вртићког узраста. Имамо објекат ,,Радост”, преко пута хотела ,,Дрина”, који је изграђен 1951. године. Ту бораве три групе старијег вртићког узраста, дјеца узраста од пет до шест година. На Лединцима је у 2018. години отворен објекат ,,Плави чуперак” и у њему бораве четири групе, јасличког и вртићког узраста. У сеоским мјесним заједницама имамо објекат у Дворовима, гдје тренутно бораве три групе, од којих једна јасличка и двије вртићког узраста, а имамо и објекат у Јањи, гдје у полудневном програму бораве двије групе вртићког узраста, у трајању од три сата дневно. Наша жеља је да ускоро отворимо и вртић ,,Невен” у Патковачи који је у потпуности опремљен. Чекамо само на завршетак неких техничких детаља и на добијање употребне дозволе”, каже за ,,Семберија инфо'' Вујановић, истичући да у сарадњи са оснивачем, Скупштином града, Дјечји вртић ,,Чика Јова Змај” има намјеру да прошири смјештајне капацитете за предшколски узраст, те да се у скорије вријеме на подручју града изгради још један вртић, капацитета до стотину дјеце предшколског узраста.
 


Он каже да родитељи имају огромно повјерење у ову предшколску установу, да радо шаљу дјецу у вртић, али, да тренутно постоји око стотину пријава за смјештај дјеце које су на чекању.
 
-Сва дјеца треба да остваре право на васпитање и образовање, те у том смислу имамо жељу да ширимо капацитете и на сеоском подручју. Уз сарадњу са Министарством просвјете и културе РС, покренули смо и реализацију припремног програма за полазак у школу. У тај програм укључују се дјеца узраста од пет и шест година која у први разред крећу у септембру. Дјеца припремни програм, који финансира ресорно министарство и Градска управа, користе од првог марта до 31. маја. У том периоду укључујемо и дјецу која нису боравила у вртићу раније, повећавајући тако обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем”.
 
Вујановић каже да за продужени боравак дјеце треба пронаћи адекватан смјештајни простор, како би се од наредне године поново реализовао и овај програм.
 
Семберија инфо