У ишчекивању још једне зиме: Велика потражња за угљем и огревним дрветом :: Semberija INFO ::

 

У ишчекивању још једне зиме: Велика потражња за угљем и огревним дрветом


Кажу да добри домаћини  огрев за зиму набаваљају током љета, одмах по завршетку претходне грејне сезоне. Међутим, низак стандард и мале плате мијењају животна правила. И ових дана, људи купују огревно дрво и угаљ, припремајући се за још једну зиму.
 
Радомир Стојановић, директор предузећа ,,МП Комерц” које се бави продајом угља, огревног дрвета и брикета, каже да на стоваришту има довољно дрвета и угља.


 
-Имамо све врсте дрвета, буковину, цер и граб. Теже је мало доћи до сировине, што зависи од експедитивности шумских газдинстава. Велика је потражња за огревним дрветом и угљем, тако да су на стоваришту свакодневне гужве. Исцијепано огревно дрво продајемо по 100 КМ по метру кубном, са доставом на кућну адресу. У прошлој години та цијена је износила 90 КМ за метар кубни. Што се тиче угља, имамо ,,угљевички”, угаљ са рудника Добој – Станари, имамо ,,креку” и ,,бановићки” угаљ. Што се угља тиче, цијене се крећу од 150 КМ за тону угљевичког и станарског угља, док ,,крека” кошта 160 КМ по тони. Бановићки угаљ је нешто скупљи и кошта 200 КМ за тону”, каже за портал ,,Семберија инфо'' Стојановић, истичући да се сезона набавке огрева сваке године продужава, јер то, углавном, диктира куповна моћ  становништва.
 
Он каже да је и у овој години ово предузеће омогућавало продају огрева на рате, од шест до десет рата за пензионере и школе, тако да су пензионери куповину угља уговарали већ почетком марта, да би до краја године могли да отплате свој дуг.     


Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић