ЗБОГ КОРОНЕ ВЕЛИКА ПОТРАЖЊА ЗА МАГАРЕЋИМ МЛИЈЕКОМ :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ КОРОНЕ ВЕЛИКА ПОТРАЖЊА ЗА МАГАРЕЋИМ МЛИЈЕКОМ


Магареће млијеко је по свом саставу најсличније мајчином млијеку. Има низак постотак масноћа и пуно витамина, а слатког је окуса, па га и дјеца воле пити.
 
Овим ријечима причу о јединственој фарми коза и магараца ,,Агро – Ника фарм” у Јоховој Бари код Модриче започиње власник фарме Јосип Јурковић, дипломирани економиста. Упознали смо га на Сајму пољопривреде у Бијељини. Срдачни и непосредни, он и његова супруга Мара, стрпљиво су посјетиоцима сајма објашњавали карактеристике и предности конзумирања магарећег млијека.

-У овај породични бизнис кренули смо 2013. године. Тренутно на фарми имамо стотињак женских магарица, одређени број магараца и стотињак коза. Имамо уз њих и поније, којима се највише радују, опет, дјеца. Фарма обухвата површину од 35 хектара. Козе и магарци су на отвореној испаши. У посљедње вријеме, због короне, велика је потражња за магарећим млијеком. Један литар кошта 80 КМ. Пакујемо их у бочице од једног децилитра. Млијеко се након муже пакује и замрзава. Чува се на температури од минус 25 степениЦелзијусо вих. Супруга и ја тридесетак година радимо у Швајцарској. Одлучили смо да подигнемо фарму, јер је тешко било обрађивати велику површину земљишта са даљине”.
 


Јосип и његова супруга Мара имају успјешан бизнис и у Швицарској, гдје живи и њихов син, снаха и три унуке. По једној од њих и фарма је добила име.

-Супруга и ја сада највише времена проводимо на фарми. На нашој био -фарми имамо и књигу утисака, тако да нам се купци млијека и конзументи јављају, пишу да им је магареће млијеко помогло. Ово млијеко посебно помаже дјеци на јачању имунолошког система. Дневно од једне магарице можемо добити два до три децилитра млијека. Остатак конзумирају пулад – мали магарци. Тренутно имамо двадесет пет до тридесет магарица у мужи. Магарци конзумирају сијено, кукуруз, зоб и со, без икаквих премикса”, каже за  портал Семберија инфо Јосип Јуришић, истичући да узгајивачи магараца у БиХ очекују подстицај од државе за узгој заштићених аутохтоних животиња.
 

​Јача имунитет

Предвиђања су да ће се у будућности адаптиране формуле за дојенчад радити управо од магарећег млијека. Магареће млијеко садржи и 60 пута више витамина Ц у односу на кравље млијеко, али и витамине А,Д,Е и Ф, високе количине магнезијума, калција, фосфора, калија, цинка. Лијечи и смањује симптоме астме, те кашаљ код плућних болести, као што су бронхитис и хрипавац.  Највећа његова благодат је у томе што јача имунолошки систем код дјеце и одраслих.


Семберија инфо