УДРУЖЕЊЕ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ РЕГИЈЕ БИЈЕЉИНА: НИЗ АКТИВНОСТИ У МЈЕСЕЦУ ГЛУВИХ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ РЕГИЈЕ БИЈЕЉИНА: НИЗ АКТИВНОСТИ У МЈЕСЕЦУ ГЛУВИХ


Традиционално у цијелом свијету сваке године се у септембру обиљежава Међународни дан глувих и Дан знаковног језика. Удружење глувих и наглувих регије Бијељина тим поводом организује манифестације с циљем подизања свијести јавности о специфичним проблемима и потребама глувих особа, што је један од основних услова за побољшање њиховог положаја у друштву и квалитета живота.
 
Према статистикама, свака девета особа на Земљи има потешкоћа са слухом. Узроци ове болести потпуно су различити: посљедице болести, несреће, урођене мане...Велики број људи уједињених заједничким проблемом схватио је идеју о дефинисању Међународног дана глувих.

-Међународни дан глувих има дугу историју. Наиме, Свјетска федерација глувих је први пут обиљежила Међународни дан глувих 1958. године, дан је касније продужен на седмицу (посљедња седмица у септембру), а уназад неколико година седмица се развила у једномјесечни период посвећен промовисању већег разумијевања глувих“, појашњава за ,,Семберске новине’’ предсједница Савеза глувих и наглувих Републике Српске Дубравка Живковић Остојић, истакавши да  сваког септембра у бијељинском Удружењу глувих и наглувих буде доста активности.
 
Те активности резултирају бољом едукованошћу глувих особа о средствима која су корисна за њихову бољу и једноставнију комуникацију, чиме се омогућава интеграција у друштвену зајеницу и побољшава квалитет живота ове популације.



-Најприје је одржана манифестација за ученике оштећена слуха којима је поклоњена комплетна опрема за школу“, каже Дубравка Живковић Остојић која је, наводећи да Свјетска федерација глувих у најважније приоритете за глуве особе ставља право на знаковни језик, посебно издвојила овогодишњу активност бијељинске просвјетне раднице.

-Да Дан знаковног језика, 23. септембра, буде обиљежен онако како се то ради у свијету, побринула се професорка Ивана Љубојевић, која је своје ученике здравог слуха у школи обучавала знаковни језик и тако дала драгоцјену подршку инклузивној настави за глуву дјецу“, истиче Дубравка Живковић Остојић.
 
Удружење глувих и нагливих регије Бијељина различитим активностима и кампањама настоји привући пажњу јавности на проблеме с којима се суочавају глуве особе. Чини то током читаве године, а нарочито током Мјесеца глувих. Током тог мјесеца подиже се и солидарност међу самим глувим особама и њиховим помагачима. Поводом значајних датума, 23. септембра, Дана знаковног језика и 25. септембра, Међународног дана глувих, Удружење глувих и наглувих позвало је своје чланове, као и глуве и наглуве из других удружења, да дођу на дружење и међусобну размјену искустава. 

У бијељинском удружењу поносно истичу да је ове године Бијељина била и домаћин завршне свечаности Мјесеца глувих у Републици Српској. На ову свечаност у Бијељину су допутовали гости из удружења глувих из Бања Луке, Брчког, Дервенте, Модриче и Требиња.
 


- На Међународни дан  глувих у Галерији Центра за културу приредили смо  изложбу фотографија чланова нашег удружења  на тему ,,Бијељина је и наш град“. Том приликом додијељене су захвалнице  преводиоцима знаковног језика, који тај посао раде дуже од десет година у Градској управи Бијељина. То су Цвијета Лазић и Славица Николић из Матичне службе и Сандра Стевановић из Службе за информисање. Њима се глуви грађани Бијељине захваљују за несебичну помоћ, љубазност и знаковну комуникацију на њиховим радним мјестима. Захвалницу смо уручили и Мили Стојановић из Центра за социјални рад за вишегодишњу помоћ у  овој установи“, наводи за ,,Семберске новине’’ Дубравка Живковић Остојић, указујући на  сензибилитет ових особа, као и несебичан труд да помогну глувим суграђанима. 

Удружење глувих и наглувих је додијелило посебне захвалнице групи Бијељинки које су за реновирање просторије Удружења самоиницијативно обезбиједиле помоћ, а то су Сњежана Кашиковић, Ивана Станишић, Бранка Савић, Ана Тиквеша и Славна Рајић. Нису заборављени ни волонтери који деценијама воде битку за бољи живот глувих у Бијељини, па су и они добили захвалнице. То су Анђелко Тодоровић, Дубравка Живковић Остојић и Радиша Петровић.

Семберија инфо