СУШЕНА ШЉИВА СТЕФАНА СИМИЋА ИЗ ВЕЛИКЕ ОБАРСКЕ ТРАЖЕНА НА СВЈЕТСКОМ ТРЖИШТУ :: Semberija INFO ::

 

СУШЕНА ШЉИВА СТЕФАНА СИМИЋА ИЗ ВЕЛИКЕ ОБАРСКЕ ТРАЖЕНА НА СВЈЕТСКОМ ТРЖИШТУ


Стефан Симић (31), дипломирани инжењер пољопривреде, директор предузећа ,,Агро Фруит” из Велике Обарске, које се бави производњом сушеног воћа и поврћа, ових дана завршава кампању сушења шљиве из породичног воћњака.Стефан је завршио Пољопривредни факултет у Новом Саду, смјер воћарство и виноградсрство. На породичном имању у Обарској засадио је 3.300 стабала шљиве ,,стенлеј” и ,,чачанке љепотице”. У години када је шљива изузетно слабо родила, чак и у воћарски познатим подручјима, Стефан је имао одличан род шљиве и ових дана приводи крају кампању сушења шљиве на свом имању. Стефан за портал ,,Семберија инфо’’ каже да планира  повећати површине под шљивом на укупно десетак хектара.
 


-Имамо воћњак који је стар шест и други воћњак који је стар седам година. Ово је моја трећа кампања сушења шљиве. Ове године смо у воћњаку старом седам година имали 25 килограма шљиве по стаблу, док је у другом воћњаку, старом шест година, било десетак килограма шљиве по стаблу. Показали смо да шљива може добро успијевати и у семберској равници, али, треба уложити пуно труда и зноја. Треба воћњак ђубрити, наводњавати, јер увијек имамо сушне периоде, када недостаје влаге у земљишту. Након свих примијењених мјера, мора се добити и одговарајући резултат. У нашем воћњаку 90 одсто је шљива сорте ,,стенлеј”, остатак је ,,чачанска љепотица”. Шљива сазријева у другој половини августа. Плодове за сушење и за прераду у пекмез беремо средином септембра. Сорта ,,стенлеј” се показала као одлична, јер има највише шећера и суве материје у себи”.
Стефан каже за портал ,,Семберија инфо’’да његова сушара тренутно располаже капацитетом за сушење до пет тона суве шљиве у сезони. За ту количину треба обезбиједити двадесетак тона свјеже шљиве.
 


Потребе домаћег тржишта су пуно веће и ово је недовољан капацитет. Суве шљиве нема довољно ни на свјетском тржишту. Када засадимо нове површине, онда ћемо размишљати о изградњи нове сушаре. За ове инвестиције постоји и могућност кориштења средстава из европских фондова. Треба се припремити и за ту утакмицу”.
 

 
Симић каже да је исплативије сушити шљиву, него је пласирати на тржиште у свјежем стању, јер се комплетан род може искористити и прерадити, али и дуже чувати у таквом стању.

Семберија инфо