ИЗГРАДЊА МОСТА НА САВИ У РАЧИ: РАДОВИ ТЕКУ ПРЕДВИЂЕНОМ ДИНАМИКОМ :: Semberija INFO ::

 

ИЗГРАДЊА МОСТА НА САВИ У РАЧИ: РАДОВИ ТЕКУ ПРЕДВИЂЕНОМ ДИНАМИКОМ


Екипа портала ,,Семберија инфо” ових септембарских дана посјетила је највеће градилиште у региону, трасу будућег ауто - пута Београд - Сарајево, на дионици од Кузмина до Раче и градилиште новог моста на ријеци Сави, у Рачи.

Радови се, како нам је потврдио Драган Јоцић, надзорни орган испред Јавног предузећа “Путева Србије” реализују предвиђеном динамиком, као и изградња најкомплекснијег дијела овог пројекта, новог моста преко ријеке Саве. На изградњи моста, дугачког око 1.320 метара, ангажовани су радници турске компаније “Ташјапи”. Истовремено се гради и траса ауто - пута до Раче, са мостовима и пропустима, на потезу од Кузмина до Раче.



Јоцић каже да ће двије обале ријеке Саве већ до краја ове године бити спојене, тако да ће се пјешице моћи прећи с једне на другу обалу. Он каже да за њега и све инжењере у Србији представља част и понос што ће први пут Србија бити повезана са једном сусједном државом путем аутопутског профила. То ће, како рече, омогућити и бржу проходност путника и робе, мање гужве на граници, поготово када се отвори модеран интегрисани гранични прелаз.
 

“Мост ће бити дугачак 1.320 метара, од чега ће око 330 метара износити челична конструкција изнад ријеке Саве, а градићемо и приступне саобраћајнице на лијевој и десној обали. На лијевој обали ће бити тринаест стубних мјеста, док ће на десној обали бити још десет стубних мјеста. Од тога ће два велика стуба бити у кориту ријеке Саве. Вјерујем да ћемо до краја ове године бити у могућности да пјешице преко моста пређемо на другу обалу. Већина радова изводи се непрекидно, без обзира на временске услове, јер је радни дио моста наткривен. Око 70.000 кубика бетона биће уграђено у конструкцију моста, као и око десет хиљада тона арматуре. Од тога ће челична конструкција бити заступљена са око 5.500 тона. Тренутно, како ми то у радном жаргону кажемо, “гурамо” наизмјенично по двије хиљаде тона, системом посебних преса и сајли које преносе терет ка другој обали”.



ОПШИРНИЈЕ У НАРЕДНОМ БРОЈУ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА

Семберија инфо