СРЕДЊОШКОЛАЦ САУДИН ЈАШАРЕВИЋ ИМА ПОСЕБАН ХОБИ: Рад са бојама одсјај је душе :: Semberija INFO ::

 

СРЕДЊОШКОЛАЦ САУДИН ЈАШАРЕВИЋ ИМА ПОСЕБАН ХОБИ: Рад са бојама одсјај је душе


Упркос чињеници да је данашње (све)присуство интернета омогућило младим људима раније незамисливе изворе знања, свједочимо да се највећи број њих у виртуелни свијет упушта, углавном, ради забаве. На тај начин небројене шансе за остваривање властите креативности кроз усвајање и/ли усавршавање знања и вјештина остају неискориштене.


 
Један средњошколац из Јање спада у групу оних који се труде да богатство њиховог унутрашњег свијета не остане сакривено. Саудин Јашаревић је ученик Средње стручне школе у Јањи који неуморно трага за новим начинима изражавања свог талента. Поред уобичајених техника које је усвојио на часовима ликовног током основношколског образовања Саудин се одлучио наставити образовати. Погађате, са интернета.
 
-Видио сам на интернету различите модерне технике визуелне умјетности. Опредијелио сам се за „spray paint art“ јер ми се учинила изазовном. Све што сам о томе научио научио сам путем видео клипова са интернета. Људи који су врхунски умјетници снимају процес настанка њиховог рада, објашњавају потребне детаље, дијеле савјете као да сам у правој, класичној учионици. Ја волим радити у црно-бијелој комбинацији. Не зато што је, како многи моји пријатељи мисле, лакше радити на тај начин него зато што тако волим. Знам да живот није црно-бијел, али ја га волим гледати на такав начин“, каже за портал Семберија инфо Саудин.



„Spray paint art“ је посебан вид визуелне умјетности у којој, помоћу спрејева са бојом и различитих шаблона умјетник на платно преноси одсјаје своје душе. Најчешће их можемо видјети у пјешачким зонама великих градова гдје, као посебна форма урбане културе, на лицу мјеста демонстрирају властито умијеће. Током културне манифестације „Љетње вечери Јања 2021“ Саудин се први пут представио јавности са четири своја рада.
 
-Није то била нека посебна изложба. Први човјек организације ,,Љетњих вечери’’, Азем Алетовић, одраније упознат са мојим радом, предложио је да у склопу редовног програма и ја изложим неке своје радове. Тако је и било и морам рећи да сам задовољан реакцијама људи“, истиче за Семберија инфо Саудин Јашаревић.


Семберија инфо - И. Гутић