Почела берба љешника у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Почела берба љешника у Семберији


У протеклих неколико година на подручју Семберије подигнуто је неколико модерних плантажа љешника. На плантажи љешника, укупне површине око четири и по хектара, у Великој Обарској код Бијељине, пензионер Милан Тришић почео је овогодишњу бербу. Милан каже да је, упркос инсталираном систему за наводњавање, род лошији за око тридесет одсто у односу на прошлу годину. Први засад љешника подигао је прије дванаест година, на површини од 2,5 хектара. Прије шест година плантажа је проширена за још два хектара. Зависно од родности, са једног хектара се убере од двије до четири тоне љешника.



“Набавио сам машину за механичко купљење љешника, јер би га ручно било готово немогуће покупити. Постоје и усисивачи за купљење љешника, али нема идеалног начина да се са земље покупе сви љешници.У наредних мјесец дана ћемо купити плодове. На имању имам све неопходне машине за чишћење, издувавање, усисавање, прање љешника, након чега љешник иде на сушење. Љешник остаје у љусци све до прве наруџбе. Највише га купују сластичари”.



Тришић планира да плантажу љешника прошири за још два хектара. Каже да се озбиљна зарада од љешника може очекивати уколико плантажа достигне површину од десетак хектара. У том случају, уз све набављене машине и опрему, може се очекивати и бржа отплата инвестиције, а након тога и солидна зарада.

“Ово је озбиљна инвестиција, почевши од садње и постављања система за наводњавање, набавке машине за купљење љешника, изградње сушаре, набавке калибратора, кошева за лагеровање, трака за преглед, изградње условних просторија за лагеровање љешника. Све машине су намјенски купљене за ову производњу. Морамо ићи на проширење плантаже, јер повратка нема, након значајног улагања у протеклим годинама. Очекујем да ће се син укључити у ову производњу и да ће он наставити оно што сам ја започео”, каже Милан Тришић, истичући да је тренутна цијена љешника једанаест до дванаест КМ по килограму.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић