УДРУЖЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА „СЕЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ“: Куповати семберско – ту је спас :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА „СЕЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ“: Куповати семберско – ту је спас


Основна задаћа Удружења је побољшање положаја пољопривредних произвођача на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара. Пословни амбијент и услови привређивања у домаћем аграру су далеко од идеалног, што указује на широко поље дјеловања чланова Удружења пољопривредника  „Села Семберије и Мајевице“. Удружење ,,Села Семберије и Мајевице’’ окупља око 400 чланова.



-Нама је најбитније да се заштити домаћа производња. Из тог разлога, почетком ове године, чланови нашег удружења су излазили са тракторима на улицу како бисмо надлежнима ставили до знања у каквом је стању наша пољопривреда. Тада смо постигли, испоставиће се, само краткорочне ефекте. Не наилазимо на коректну сарадњу на свим нивоима власти. Они свашта обећају, али ми још немамо потпуно заштићену домаћу пољопривредну производњу“, каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења.
 
Пољопривредници у БиХ за потребе исхране свих бх. становника могу произвести само 38% хране. Све остало се обезбјеђује увозом. Међутим, због неконтролисаног увоза домаћи пољопривредници не могу на тржишту пласирати све своје производе.

-Ко је кривац томе? Политика. Они немају дугорочан концепт развоја пољопривреде. Све се своди на предизборне кампање, а жалосно је гледати овакво стање у Семберији. Прије седам година, 2014. имали смо регистрованих 12.570 пољопривредника, а ове године 3.700! Прије пет година у Горњој Чађавици, мом селу, било је регистровано 36 пољопривредних произвођача, а ове године нас је само осам! Такво је стање на терену“, упозорава Саво Бакајлић, напомињући да се у удружењу не предају, упркос оваквим негативним трендовима.
 
Излаз виде у већој подршци државе пољопривредној производњи, контролисаном увозу пољопривредних производа тек када се потроше домаће залихе истих, покретање линије пољопривредних кредита са минималним каматним стопама, боље увезивање произвођача и прерађивача пољопривредних производа... У ту сврху, поред редовних контаката са надлежним властима, представници Удружења „Села Семберије и Мајевице“ су у сталном контакту са представницима свих других значајнијих удружења пољопривредника из БиХ. Јер им је мука иста.                             


Семберске новине - Семберија инфо - И.Гутић