СЕМБЕРИЈА: Откупљено 112 тона дувана :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРИЈА: Откупљено 112 тона дувана


На семберским њивама, поготово на подручју Љељенче и Чађавице, и ових септембарских дана бере се дуван. Вриједни берачи дувана, са подручја Главичица, у Љељенчи беру дуван за дневницу од четрдесет КМ.

Драган Петрић, један од берача, каже да он, који пакује дуван на тракторској приколици, заради педесет КМ, колико добије и радник који на рукама преноси убрани дуван до приколице.
“Устајемо рано ујутро. Почињемо око шест сати и једну сушару наберемо до поднева. Навикли смо на тежак посао. Ово је тежак и незахвалан посао, али морамо зарадити нешто за живот”, каже Петрић.



Бијељински “Дуван” до деветог септембра откупио је 112 тона дувана од произвођача дувана са подручја Семберије и Посавине, потврдио нам је Чедо Готовчевић, директор бијељинског “Дувана”.
“Планирали смо да у овој години откупимо 310 тона дувана. С обзиром на то да је дошло до подбачаја од неких тридесетак одсто, откупићемо од 250 до 260 тона. Све ће, опет, зависити од временских прилика током септембра и почетком октобра. Са првим мразевима завршиће се и овогодишња берба дувана”, каже Готовчевић.



Он истиче да се већ неколико година биљежи и лош пласма дувана. Купци се распитују за одређене количине, али када треба да се потпише уговор, онда се обично не јављају, те се не може рачунати ни на сигуран пласман дувана који се производи на овом подручју”, каже Готовчевић, истичући и то да због ниских и нестимулативних откупних цијена дувана све је мање оних који се опредјељују за ову производњу.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић