ДУГОТРАЈНА СУША ОБРАЛА КУКУРУЗ :: Semberija INFO ::

 

ДУГОТРАЈНА СУША ОБРАЛА КУКУРУЗ


Дужи, скоро тромјесечни сушни период, оставио је несагледиве посљедице на парцелама засијаним кукурузом у Семберији.  Иако је киша ових дана пала у Семберији готово ни једном усјеву не може помоћи.

Према процјенама стручњака, принос кукуруза, зависно од типа земљишта и локалитета, могао би бити умањен од 20 до 70 одсто. Ђорђе Глишић, мастер инжињер пољопривреде, виши стручни сарадник  у Ресору за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде Републике Српске, каже да је на слабијим типовима земљишта и на земљишту са слабијим водним карактеристикама дошло до одумирања листа кукуруза.

-На неким локацијама кукуруз је буквално ,,изгорио” због недостатка падавина и због екстремно високих температура. На земљишту повољнијих водних особина, на парцелама уз Дрину, дјелимично уз Саву, у насељима као што су Јања, Амајлије и Међаши, кукуруз је у доброј кондицији и није дошло до одумирања листа. Генерално, скоро на свим локацијама  хибриди су нижи у порасту због недостатка падавина и екстремно високих температура. Неки хибриди су прерано завршили вегетацију, а на то су утицали и топли вјетрови, који су се негативно одразили у фази наливања зрна”, рекао је Глишић.

Он је појаснио да због мање вегетативне масе кукуруза, фармери неће добити ни квалитетну силажу за стоку.
Миле Нешковић, произвођач поврћа, лубеница и житарица из Црњелова каже да у кукурузу ове године, како то народ каже, ,,нема хљеба”.

-Са таквим кукурузом не може се добити ни добра силажа за стоку. Кукурузу више не може помоћи ни киша, јер се зрно више не може напунити. Тешка је ово година за семберског сељака”, закључио је Нешковић.
 

Миле Нешковић

Да је ово тешка година за семберског сељака потврдио је и Видак Говедаревић из Средње Чађавице коме је суша, већ увелико, обрала кукуруз на њиви.       

Говедаревић каже да има више од три хектара под кукурузом и да је род јако лош.

-Не треба озбиљна рачуница да би се срачунало да је сељак ове године у дебелом минусу. Само за сјетву кукуруза и припрему земљишта морао сам уложити пар хиљада марака, не рачунајући мој рад. Питање је шта чинити даље. Да се остави овакав кукуруз на њиви не иде, да се скине са њиве и то треба платити. Берач не може на оваквим парцелама, гдје нема ни једног честитог клипа кукуруза, ништа урадити. Једино рјешење је комбајн, па да се оврше бар нешто зрна, а и оно је лошег квалитета, али нема избора... Све се уротило против пољопривредника, а нама остаје само да радимо и да се надамо да ће наредна година бити боља, па да можемо бар трошкове улагања да покријемо’’, огорчен је Видак Говедаревић.

Говедаревић каже да киша, која је пала ових дана у Семберији, не може ништа помоћи кукурузу.



-Једино можда мало да помогне дувану. И дуванари су ове године обрали зелен бостан. Због суше дуван је, такође, лошег квалитета и просто се не исплати ни брати га’’, објашњава на крају Видак Говедаревић.

Семберија инфо