КУЛТУРНА УСТАНОВА КОЈА ОСТВАРУЈЕ СВОЈУ МИСИЈУ ПРИЛАГОЂЕНУ МОДЕРНОМ ДОБУ :: Semberija INFO ::

 

КУЛТУРНА УСТАНОВА КОЈА ОСТВАРУЈЕ СВОЈУ МИСИЈУ ПРИЛАГОЂЕНУ МОДЕРНОМ ДОБУ


Центар за културу ,,Семберија“у Бијељини свим љубитељима културе и умјетности нуди занимљив и разнолик програм за све генерације, сачињен од филмских и позоришних представа, концерата и традиционалних манифестација’’,  потврдио је в.д. директор ове установе Игор Бешлић.

Љето у Бијељини, по већ уходаној традицији, протиче у знаку низа културних дешавања која овај цјелокупан простор у најсунчаније доба године чине живим и атрактивним.

-Љубитељи културе и умјетности могу да уживају како у програмима сопствене продукције Центра за културу, тако и у гостујућим програмима. У својим редовним активностима Центар за културу, као централни културни простор у нашем граду, знао је, и то још увијек чини, сензибилисати све за позориште, разне музичке ансамбле, хорове, плесне групе, као и музичке инструменталисте“, истиче Игор Бешлић који је недавно дошао на чело Центра за културу, те посебно похвалио запослене у овој установи.

-Сви запослени у Центру за културу су оставили изузетно јак утисак на мене - велики су професионалци и  добро су организовани. Задовољство ми је да будем на челу тима ових људи“, истиче Бешлић.

Он овом приликом подсјећа да је Бијељина и у прошлости имала значајну културну сцену, те да су сви који се данас баве културом наслиједили, усвојили и прилагодили ту сцену новим трендовима и савременим тенденцијама, раде на модернизацији приступа у организацији културних дешавања, стварају техничке и људске ресурсе како би одржали корак са дешавањима у окружењу.

Потврђују то и резултати које Центар за културу постиже. Из године у годину биљежи стални раст броја дешавања,  раст квалитета тих дешавања, као и раст, чиме се посебно поносе,  креирања властитих културних садржаја.

-Захваљујући оствареној доброј сарадњи са многим установама и удружењима, а прије свега свакодневним пуним ангажовањем и залагањем запослених, Центар за културу је стекао углед установе која је поуздан партнер, спреман да одговори на све изазове савременог пословања“, каже Игор Бешлић.

Отворена сцена

Центар за културу је и ове године успјешно организовао манифестацију ,,Отворена сцена“, која је трајала од петог јула до седмог августа. Манифестација је отворена кабареом ,,Ја певам свој блуз“ у извођењу глумца Горана Султановића. Публика је уживала у добром хумору и лијепој музици. Било је то вече за паћење, а Бијељинцима је једно такво вече приређено на крову Центра за културу.

На ,,Отвореној сцени“ публика је уживала у наступима талентованих плесача Студија ,,Олена“,  Плесног клуба ,,101“, групе ,,Мегаденс“, као и наступу учесника фестивала ,,Ритам Европе“. Нису били ускраћени ни љубитељи концерата: након наступа етно групе ,,Богојављенска ноћ“ публика је радосно дочекала и концерте ,,Сремских тамбураша“, акустичног бенда ,,Златне струне“, те бенда ,,Фирма“. За љубитеље етно и духовне музике постарали су се ,,Петропавловски појци“ чијим концертом је седмог августа спуштена завјеса на овогодишње издање ,,Отворене сцене“.

Иначе, како су истакли у Центру за културу, један дио садржаја ове манифестације одвија се и у оквиру обиљежавања славе града, Светог Пантелејмона.

Биоскоп под отвореним небом

Пријатну ноћ на крову Центра за културу, у биоскопу на отвореном, шестог јула провели су љубитељи филма. Уживали су у сјајној комедији ,,Тјелохранитељ мафијашеве жене“ са фантастичном глумачком екипом коју чине Салма Хајек, Рајан Рејнолдс, Самјуел Л. Џексон, Морган Фриман и Антонио Бандерас. У питању је наставак хит филма ,,Мафијашки тјелохранитељ“ из 2017. године гдје су у још једној мисији опасној по живот поново заједно најсмртоноснији чудни пар на свијету тјелохранитељ Мајкл Брајс (Рајан Рејнолдс) и убица Даријус Кинкејд ( Самјуел Л. Џексон).   

–Људи су жељни одласка у биоскоп, а осим ове, за наше суграђане бесплатне филмске посластице, крајем августа организоваћемо још једну филмску пројекцију на крову Центра за културу“, каже Игор Бешлић, најављујући и да ће Градски биоскоп ускоро отворити своја врата.
 
Наиме, како прецизира, средином августа биће пројекције дјечијих филмова, а крајем августа премијерно ће приказати један домаћи филм. Директор Центра за културу Игор Бешлић овом приликом најављује и пето издање Дјечијег позоришног фестивала ,,Чупава бајка“.
      
-,,Чупава бајка“ ће се одржати од четвртог до седмог октобра, а наши најмлађи суграђани имаће прилику да уживају у четири представе у извођењу позоришта из Београда, Бањалуке и Бијељине“, наводи Бешлић.
 
Бијељински ликовни салон

Већ тринаесту годину за редом академски сликар Милијанко Михољчић, кустос Умјетничке галерије Центра за културу, настоји да фином навигацијом максимализује синергију ликовне сцене и покаже да овдашњи ликовни ствараоци имају велики потенцијал.
 
-Четвртог августа, а у оквиру Пантелинских дана,  отворен је 13. по реду ,,Бијељински умјетнички салон“ на ком су домаћи умјетници, архитекти и дизајнери представили своје најновије радове“, каже Игор Бешлић, нагласивши да публика која посјећује програме у Центру за културу поприлично хетерогена, по образовној структури, старости итд, што је својеврсна потврда да ова установа остварује своју мисију и да су се наметнули као истински центар културних дешавања.
 
-У нашој галерији, у оквиру Пантелинских дана, организована је и промоција књиге Радована Калабића  ,,Под пријекорним погледом историје“ , наводи Бешлић, истакавши да ће Центар за културу и у будуће чинити све како би задовољио културне потребе суграђана свих старосних група.

Семберија инфо