Жарко Петровић из Доње Трнове, мајстор за израду виолина: Дрво ми је ушло под кожу и у душу :: Semberija INFO ::

 

Жарко Петровић из Доње Трнове, мајстор за израду виолина: Дрво ми је ушло под кожу и у душу


Израдом виолина и других музичких инструмената бавио се или се још увијек бави мали број људи на овим нашим просторима. У питању је вјештина којом су обдарени само појединци који зналачки баратају столарским длијетом и у душу познају дрво и његове карактеристике.

Многи су чули за великог мајстора Јана Немчека из Ковачице, Бранка Софренића и Мирка Вукељића из Добоја, Омера Мујића, Братунчанина који живи у Ужицу. Све су то познати мајстори за израду виолина и других гудачких инструмената. Они ће вам потврдити да се најбољи ребрасти, џефер, јавор, налази на босанским планинама и у Црној Гори, као и резонантна смрча за израду виолина. Израда ових гудачких инструмената датира још из доба ренесансе, од петнаестог и шеснаестог вијека, од Италије, Шпаније и Француске. Сви су, наравно, чули за Страдиварија. Израда виолина је изузетно цијењен занат и уврштена је у УНЕСЦО- ов попис нематеријалне свјетске баштине.


 
Жарко Петровић (82) из Доње Трнове у протеклих пет година израдио је десетак виолина, у просјеку, по двије годишње.
 
- Мој дјед Павле, а касније и отац Радо, били су колари. Бавили су се и столарским занатом. Дрво нам је ушло под кожу и у душу. Годинама сам радио тешке послове по предузећима у Београду, а пензију сам зарадио у београдском ,,Комграпу”. У овим пензионерским данима израђивао сам  намјештај, кревете, столице. Прву виолину сам израдио  1979. године. Поклонио сам десетак виолина, а само једну сам продао. Купац ми је дао стотину килограма сточне хране, концентрата, који је био промрзао, неупотребљив. Нисам се наљутио. Једну виолину сам израдио за своју унуку, али она је није узела ни у руке, није показала интересовање за овај инструмент”, прича за ,,Семберске новине’’ Жарко Петровић, показујући нам петолитарско дрвено буренце које је израдио у својој столарској радионици.
 
- Виолине израђујем од јаворовог дрвета које се суши по десетак и више година. Кад нешто знаш, волиш и желиш, онда ти ништа не пада тешко. Шаблон за израду виолина добио сам од пријатеља из Горње Трнове. Тешко се долазило и до алата за израду виолина. За жице треба издвојити четрдесетак, за гудало око 80 конвертибилних марака. Скуп је ово инструмент. Засвирао сам само у ријетким приликама, кад се нађем у друштву добрих пријатеља”, прича Жарко Петровић који своје пензионерске дане проводи са супругом на породичном имању у живописној Доњој Трнови.


Семберске новине - Семберија инфо