Купуј лубеницу коју пчеле опсједају :: Semberija INFO ::

 

Купуј лубеницу коју пчеле опсједају


Семберски произвођачи лубеница овог љета пролазе кроз различите фазе, по систему топло - хладно, када је у питању пласман и продаја бостана. Одговор за такво стање назирао се негдје на граници између прекомјерне производње, неконтролисаног увоза и осиромашених потрошача. 

Од почетног лошег пласмана и најаве да ће лубенице почети бесплатно дијелити или ће их остављати необране на њивама, у другој половини августа већ има најава да ће се нешто и зарадити  од позног бостана и да се ова година неће завршити са великим губитком. 

Прве лубенице које су се почетком и средином јула појавиле на Кванташкој пијаци тешко су проналазиле купца, јер  су потрошачии више тражили македонску и грчку лубеницу, вјерујући да је слађа и квалитетнија од домаће. Међутим, како је вријеме одмицало и како се суша продужавала, домаћа лубеница, произведена на семберским њивама, потврдило се, задржала је своју препознатљиву сласт и укус. То потврђују и ројеви пчела који се могу видјети на расјеченим лубеницама.

Они који ових дана продају лубенице на бијељинској Кванташкој пијаци, кажу да је пласман побољшан, те се надају и некој заради. И док се на бијељинској Зеленој пијаци лубеница може купити по цијени од 50 пфенига по килограму, на Кванташкој пијаци њена цијена је од 25 до 30 пфенига по килограму. За извођење неких озбиљнијијих рачуница, изгледа, када је производња бостана у Семберији у питању, ипак, треба сачекати крај сезоне.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић