НА ИМАЊУ ДРАГИЦЕ ТАНАЦКОВИЋ У ВЕЛИКОЈ ОБАРСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

НА ИМАЊУ ДРАГИЦЕ ТАНАЦКОВИЋ У ВЕЛИКОЈ ОБАРСКОЈ


За Драгицу Танацковић из Велике Обарске семберска јавност је сазнала када је својевремено на Митровданском вашару изложила кикирики који је произвела на свом имању. Петнаестак и више година касније, Драгица још увијек не одустаје од производње кикирикија, али, данас, на породичном имању, које обрађује уз свесрдну помоћ супруга Илије, она узгаја малину, купину, рибизлу, аронију. Већ годинама Танацковићи производе квалитетан и изузетно здрав сок од купине, рибизле и ароније, као и купиново вино. С обзиром на то да је сок од ароније изузетно цијењен и тражен, његова цијена је око 20 КМ по литру. Илија каже да је изузетно добар за поправљање крвне слике, уколико се попије једна чашица сока рано ујутро, како то у народу кажу, на таште. Сок од купине се продаје по цијени од седам до осам марака за литар.

Танацковићи су прије неколико година засадили и орахе с којих убиру квалитетне плодове, а у њиховом дворишту може се видјети вишња, смоква, нар, чак и дрво банане.

-Трудимо се да све то што производимо, буде здраво, јер не користимо заштитна хемијска средства, изузев минималне заштите плодова против трулежи. Наши сокови су пастеризовани, без конзерванса. Купина, коју узгајамо на нашем имању, може да даје плодове неких седамнаест до осамнаест година. Сијечемо и чистимо старе изданке, остављамо нове и она се на тај начин обнавља. Засад малине је стар од пет до шест година, јер је њен животни вијек нешто краћи. На биљке, као и на људе, значајно утичу климатске промјене. Малину ћемо брати све до јесени, а због ових високих температура, морали смо је прекрити и заштитиним мрежама. Што се рибизле тиче, берба је трајала око мјесец дана и недавно је завршена”, причају нам Драгица и Илија Танацковић, истичући и то да се од производње воћа и прераде у воћне сокове може нешто и зарадити, те се и на тај начин поправља кућни буџет.
 
Цијена малине и купине овог љета на бијељинским пијацама  достигла је максималан износ од пет до шест КМ по килограму, тако да се може остварити солидан приход од овог воћа, зависно од произведене количине.

Што је најважније, Танацковићи уживају у ономе што раде и ништа им не пада тешко, тако да им и воћке узвраћају љубав добрим родом и сочним плодовима.

Семберија инфо