БРИГА О ЛОВИШТУ НАШ ЈЕ ПРИОРИТЕТ :: Semberija INFO ::

 

БРИГА О ЛОВИШТУ НАШ ЈЕ ПРИОРИТЕТ


Ловачко удружење „Семберија“ из Бијељине основано је 1919. године. Са скоро 1.000 чланова представља једно од најбројнијих ловачких удружења у Републици Српској и БиХ. Поред активних, заслужних и почасних ловаца имају и велики број подмлатка и приправника. Сваке године, полагањем ловачког испита, 30-так нових ловаца добија статус активног ловца у ЛУ „Семберија“. Удружење је организовано кроз 17 ловних секција и покрива површину од 42.000 хектара ловишта.
 
-Код многих људи преовладава погрешан став по којем се ловци доживљавају искључива као убице дивљих животиња. А то није тако. Већина наших активности је усмјерена на узгој и заштиту животињског свијета, те изградњу и одржавање ловно-техничких објеката. Само десетак процената наших активности се односи на организован излов дивљачи, по стандардима и прописима Ловачког савеза РС и надлежног министарства“, каже Василије Савић, предсједник ЛУ „Семберија“.
 

На ловиштима, којима газдује ЛУ „Семберија“, ловну основу - као основна ситна дивљач чине фазан, зец, препелица, дивља патка и дивљи голуб, а као крупна дивљач- лане, срна и срндаћ. На подручју Сувог Поља ЛУ „Семберија“ управља комплексом, површине скоро 25 хектара. Тамо је смјештена фазанерија на којој се налазе инкубатори, као и сви неопходни објекти за узгој и чување матичног јата, те фазанских пилића, све док не стасају за пуштање у ловиште. У фазанерији је само ове године произведено око 13.000 фазанских пилића, од којих се један дио пушта у ловишта ЛУ „Семберија“, а други дио продаје другим ловачким удружењима.
 
Ловци „Семберије“ су одлучили да након стотог рођендана Удружења већу пажњу посвете изградњи и одржавању инфраструктуре ловишта. Од 17 ловних секција овог удружења већина њих располаже ловачким кућама које пружају оптималне услове за функционисање на терену. Репрезентативне ловачке куће имају у Обарској, Горњем Магнојевићу, Љељенчи, Поповима, Дворовима, а при крају су радови на ловачкој кући у Амајлијама. На подручју ловишта је у функцији скоро 400 чека.
 
У ЛУ „Семберија“ су задовољни сарадњом са надлежним Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС. Захваљујући томе, током претходних неколико година, је у многим сегментима побољшано функционисање ЛУ „Семберија“, доприносећи да и даље остају једно од најбројнијих, најорганизованијих и највиталнијих ловачких удружења на подручју РС и БиХ.
 


Уклањање предатора
 
-Наша је стална обавеза уклањање предатора. Ту нема ловостаја. Најзаступљенији предатори на нашем подручју су лисица, куна а све чешће се појављује шакал. Стручњаци кажу да код нас долази са подручја Румуније, да путује уз водотокове и настањује се у близини депонија“, каже Василије Савић.
 

Семберија инфо