Бијељинска Циглана успјешно ради већ 75 година: Једина Циглана у Републици Српској :: Semberija INFO ::

 

Бијељинска Циглана успјешно ради већ 75 година: Једина Циглана у Републици Српској


Бијељинска ,,Циглана” а.д.  постоји и ради, без прекида, већ пуних 75 година. Петар Савић, директор Циглане, која тренутно запошљава 96 радника, њих 78 у сталном радном односу, каже да се, великим одрицањем радника и паметном пословном политиком, бијељинска Циглана одржала у протеклим деценијама. У циглани се ради нон – стоп, четворобригадно, седам дана у недјељи.


 
-Радили смо непрекидно, чак и за вријеме рата. Тренутно смо једина циглана у РС, те једна од четири активне циглане у БиХ. Наша бранша је доживјела пословни фијаско у региону, јер у Србији од деведесет некадашњих циглана, ради свега десетак. Повећани трошкови производње, смањена градња, све то годинама прати цигларску дјелатност. Промијењен је и начин изградње објеката, тако да су мале циглане морале зауставити производњу”, каже Савић, истичући да је највећи пословни удар цигларска дјелатност доживјела прије петнаестак година, када је драстично поскупио мазут, као главни енергент.

-Неки су тада прешли на плин, односно гас, док је већина прешла на петрол - кокс. Ми од 2011. године радимо уз помоћ петрол – кокса, што је пуно повољније у односу на мазут. Ко није успио да се преорјентише на тај енергент, морао је ставити кључ у браву. У постојећем погону радимо од 1984. године. Дијелимо судбину бранше у којој радимо, јер је у питању нискоакумулативна производња. Трошкови производње су изузетно велики, а то је мазут, кокс и електрична енергија. Цијене готових производа су изузетно ниске, тако да радимо на ивици рентабилитета. Успијевамо се одржати и послујемо позитивно”, каже директор Циглане Петар Савић, истичући да би требало значајна средства инвестирати у набавку нове опреме и модернизацију фабрике.
 
Циглана има сировину, глину, надохват руке, на глиништу површине од 39 хектара. Бијељинска циглана мјесечно производи до 1,5 милиона комада блока, годишње око 13 милиона. У региону, у шабачкој циглани, напримјер, производи се термо - блок, већих димензија и тежине, који је већ постао конкурентан производима бијељинске циглане.

-Прелазак на нове производе захтијева изузетно велика улагања. Наш десетомјесечни производни програм успијевамо пласирати на тржиште Бијељине, Брчког, Зворника и тузланске регије. И бијељинска циглана има изражен проблем недостатка радне снаге, НК радника, бравара, али недостаје и технолог, дипломирани машински инжењер. У прошлој години, захваљујући инсталирању робота, опстала је и производња у циглани, јер је робот замијенио петнаестак радника на пословима слагања сувог блока на вагоне, прије уласка у пећ.
 
Само један одсто
 
Као што глина учествује са свега пет одсто у цијени готовог производа, цигле, тако и блок који производи бијељинска циглана учествује са свега један одсто у цијени квадратног метра стана, са неких 15 КМ у метру квадратном стана од 1.500 КМ.

Семберске новине - Семберија инфо