Гајићи из Црњелова вадесет година узгајају руже и тује :: Semberija INFO ::

 

Гајићи из Црњелова вадесет година узгајају руже и тује


Биљана и Мирко Гајић из Црњелова већ пуне двије деценије узгајају руже сорте ,,полианте”, однедавно и руже стаблашице, али и тује. Опојни мирис ружа шири се семберском равницом. Руже из Црњелова брзом поштом пласирају се широм БиХ.
 
- Сви они који воле да имају уређена дворишта, набављају наше руже које коштају двије КM по комаду. Руже за продају вадимо у новембру, стављамо их у трап и онда их шаљемо по наруџбинама на разне адресе. Наше руже уљепшавају терасе и дворишта од Неума, преко Мостара, Сарајева, Тузле, до Санског Моста, широм Босне и Херцеговине. Што се тиче узгоја ружа, највише их треба бранити од корова. Уградили смо и систем ,,кап по кап”, тако да их заливамо у вријеме великих суша, као што је ова. Неких штетника нема, када су руже у питању, штитимо их једино од пламењаче. На 500 метара квадратних узгајамо тренутно око пет хиљада ружа”, каже Мирко Гајић, истичући да се, осим узгоја ружа, Гајићи баве и узгојем украсног растиња, туја и чемпреса.
 
- Бавимо се узгојем житарица, кукуруза и пшенице, садимо поврће, а ово нам дође као нека допунска дјелатност. Што се калемљења  ружа тиче, ангажујемо стручњаке из Липолиста у Србији. Имамо и руже стаблашице, које продајемо по цијени од 18 до 20 КМ по комаду. Тује продајемо по цијени од осам до 15 КМ”, каже Мирко Гајић.

У дворишту Гајића налази се и палма, висока око три метра, која више од четврт вијека украшава њихово двориште.
                                                 

​Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић