Удружење пензионера Бијељина очекује подршку града: На бесплатно бањско лијечење иде 29 пензионера :: Semberija INFO ::

 

Удружење пензионера Бијељина очекује подршку града: На бесплатно бањско лијечење иде 29 пензионера


На подручју града Бијељина, тренутно има око 15.696 пензионера, док је у Удружење пензионера учлањено око 11.000. Пандемија се значајно одразила на уобичајене активности пензионера, али у овом удружењу настоје да колико-толико олакшају живот и функционисање у временима која су у свим сегментима, тешка за многе грађане. Ако узмемо у обзир да је огроман број пензионера који примају ниске пензије и да им пензија не може подмирити режије и куповину лијекова, јасно је да им скоро ништа не остаје за основне животне намирнице.

О потреби бањске рехабилитације сувишно је говорити, али нажалост, само мањи број њих без нечије помоћи, може себи то приуштити. Стога су оваква удружења наслоњена на општинске, односно градске управе, али и на Владу РС. Подсјећамо да су и ове године, од Владе РС добили могућност да 29 пензионере пошаљу на бесплатно десетодневно бањско лијечење, а у оптицају је било шест бања у Републици Српској.

Предсједник Удружења Ђуро Станојловић каже да је јавни позив завршен 11. јуна и да су имали велики број пензионера који су се јавили како би искористили ову могућност.

- Бесплатно бањско лијечење у шест бања широм РС, овом владином мјером добило је 29 пензионера из Бијељине, а предност су имали они са најнижим пензијама. Овај пројекат смо реализовали и прошле године, а с обзиром на велики број захтјева, имали смо значајну помоћ Градске управе, захваљујући чему је у Бањи Дворови, на десетодневној бањској рехабилитацији боравило око 150 пензионера, а такође је пружена и једнократна новчана помоћ за око 1.500 пензионера“, каже Станојловић.
 
Подсјећамо да је ово удружење прошле године проглашено за удружење од општег интереса, а на питање да ли се и ове године може очекивати подршка Градске управе, сазнајемо да су на два упућена захтјева за помоћ, добили негативан одговор. Захтјеви су се односили на помоћ за испалту једнократне новчане помоћи најугроженијим категоријама пензионера. С обзиром да су већ добили два негативна одговора, захтјев за бесплатну бањску рехабилитацију, као што је било организовано прошле године, нису ни слали. Буџетом је планирано 40. 000 КМ за Удружење пензионера Бијељина, али до сада нису добили ни једну марку. Подсјећамо да средства за чланарину која пензионери издвајају на добровољној основи и која износи двије конветибилне марке користе за рад Удружења и за рад Шаховског клуба, а имају и комисију за организовање културно-забавних садржаја.

​Већи дио прикупљеног новца од чланарине током године се подијели пензионерима са најнижим пензијама, те онима који болују од тешких болести. Бијељинско удружење пензионера има и свој Клуб пензионера, гдје пензионери могу да се друже, да одиграју партију шаха, домина, попију кафу или сок. Ови скромни суграђани, који су у јавности познати и као најуредније платише режија и који ће од свог, скоро па ништа, одвојиити за друге, пандемијске дане проводе уз поштовање епидемиолошких мјера и у просторијама Удружења организују дружења, евоцирајући успомене из протеклих година.
                                               
Семберске новине - Семберија инфо - О.Стјепановић