Славица Марковић, Подручна привредна комора Бијељина Неопходно је побољшати лошу демографску слику :: Semberija INFO ::

 

Славица Марковић, Подручна привредна комора Бијељина Неопходно је побољшати лошу демографску слику


Потреба побољшања демографске слике у Републици Српској, самим тим и у Бијељини, све је евидентнија. О утицају запошљавања на популациону политику, разговарали смо са Славицом Марковић, директором Подручне привредне коморе Бијељина.
 
-Демографска будућност Републике Српске, а самим тим и града Бијељина, постаје све неизвјеснија, када се у обзир узму дугогодишњи негативни трендови, (све старије становништво, низак фертилитет, исељавање младог становништва), што ће у будућности захтијевати преиспитивање и унапређење свих постојећих мјера везаних, директно или индиректно, са популационом политиком. Сви данашњи проблеми друштва Републике Српске изгледаће много мање важни у односу на проблеме који нас могу очекивати у будућности, уколико се на вријеме не промијене демографски трендови. У овом тренутку немогуће је зауставити све дестабилизацијске демографске процесе без значајније интервенције свих институција на републичком и локалном нивоу,  у виду озбиљне и дуготрајне популацијске политике прилагођене нашим приликама’’, став је Славице Марковић.
 
Шта је неопходно чинити да би се ситуација промијенила на боље?
-Потребно је путем медија, владе и осталих институција радити на афирмацији свијести о важности заустављања негативних демографских процеса. Град Бијељина препознаје овај проблем, те је иницирана израда Стратегије пронаталитетне популационе политике, како би се радило на побољшању тренутне ситуације. Економска стабилност и запосленост, један је од предуслова неопходних за стварање породице.
 
Какав је став Привредне коморе?
-Привредна комора је годинама уназад инсистирала да трошкови породиљског боловања не буду на  рачун привредника, јер је то доводило до повећања трошкова и смањња њихове конкурентности. Посљедња промјена Закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, објављена је у Службеном гласнику Републике Српске, бр. 107/19 донијела је послодавцима, корисницима права на рефундацију трошкова породиљског одсуства запослених радница, рефундацију накнаде плате у износу од 100 одсто бруто плате, након извршене исплате накнаде плате раднику, чиме се смањују трошкови пословања привредних друштава.
 
Који је значај повећања радно активног становништва?
-Становништво и привредни развој уско су повезани. Радна снага, као радно активан дио становништва, најважнији је економски фактор производње. Она је одређена укупним бројем становника неке државе, а образовна, привредна обиљежја одређују његов радни, здравствени и интелектуални потенцијал. Становништво има двоструку улогу у привреди, као произвођач и потрошач роба и услуга. У производњи учествује само економски активно становништво, док у потрошњи добара и услуга учествује цјелокупно становништво. Повећање радно активног становништва држави омогућује повећање дохотка по глави становништва, уз то новије генерације радника, на тржиште рада доносе новија знања, технолошке и техничке иновације и већу просторну мобилност. Бројније становништво веже се уз већу производну моћ и повећање укупне производње.
 
Како ускладити породични и пословни живот?
-Усклађивање породичног и пословног живота обухвата скуп мјера којима се подстиче већа запосленост радно активног становништва. Свакако да би у прилог већој запослености ишло увођење флексибилизације рада и мјеста рада, непуног радног времена, рада од куће и клизног радног времена. Стање развијености привреде, продужено образовање, недостатак сигурних радних мјеста, високе цијене станова, неповољни кредити, као и незапосленост узрокују одгађање уласка у брак. Све то отежава усклађивања породице и запослености, што за резултат има смањен број рађања, а у новије вријеме и емиграцији младих.


​Семберске новине - Семберија инфо