МИЛАН ГРБИЋ О КОСИ КАО СИМБОЛУ ЉЕПОТЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ :: Semberija INFO ::

 

МИЛАН ГРБИЋ О КОСИ КАО СИМБОЛУ ЉЕПОТЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ


Коса осликава нашу личност

Здрава и његована коса била је важна кроз све историјске периоде свим цивилизацијама и нацијама. Њено значење је вишеструко - представља љепоту, здравље, друштвени статус, снагу, успјех...’’, каже познати бијељински фризер Милан Грбић.

Одавно, од почетка историје каква нам је позната, појам љепоте и личности био је основна брига сваког људског бића. Кроз вијекове људи су трошили вријеме, новац и енергију на прање, бојење, чешљање, четкање и уљепшавање косе.


 
-Начин на који другима показујемо своју косу има друштвене коријене. Коса је порука коју шаљемо другима о нашој личности, јер, иако је њена природна функција да заштити главу од хладног или топлог времена, кроз историју је постала важна као самопрезентација. Коса је готово комуникацијски алат, допушта  да  особа шаље поруку здравља, љепоте и моћи већ на први поглед. Може бити и израз индивидуалног или групног идентитета, а што се коси посвећује више времена и његе, то она више говори о ономе ко је носи’’, појашњава Милан Грбић, те додаје да је културолошки готово универзална традиција да жене имају дужу косу од мушкараца, али да је тешко одредити разлоге због којих је та традиција почела и зашто се одржала.

Коса је, истиче Милан Грбић,  током историје увијек заузимала посебно мјесто. Жене су некад због невјерства кажњаване резањем косе. Многобројни су митови, легенде и народна предања у којима се коса слави, мистификује, те јој се дају натприродне особине и улога. Сви смо вјероватно чули за библијску причу о Самсону и Далили, лијепој заводници и легендарном јунаку чија снага је лежала у његовој дугој коси. Далила му је, док је спавао, одрезала косу, он је изгубио снагу и пао у руке непријатеља.    
 
Развој фризерске струке

Фризерство је у раној фази било изузетно родно детерминисано: мушкарци су шишали само мушкарце, а жене само жене, док се фризерско знање преносило с кољена на кољено. Од 1600. године фризерство се у Европи посматра као професија. Први познати фризер тог времена је Шампањ који је отворио салон у Паризу  у који су долазиле најбогатије и најугледније жене тог града. Иначе, француски фризери су имали велики утицај на модне стилове од самих почетака фризерства, па све до данас.

Један од најпознатијих фризера у модном свијету посљедњих 50 година био је Енглез Vidal Sassoon (1928-2012) који је 70-их година прошлог вијека из родног Лондона отишао да живи у САД-у, а његове клијенткиње биле су најславније холивудске глумице попут Аве Гарднер и Елизабет Тејлор.

Заслужан је за креирање  неколико славних wаch-аnd-go фризура, укључујући оштри геометријски паж, шишање у пет тачака, фризуру ,,грчке богиње“ и кратки минивал.

-Видала издвајам, јер је он заиста промијенио свијет косе и љепоте. Његове фризуре биле су истинска умјетност фризирања, а он је револуционисао и начин на који се фризуре данас носе’’, наглашава Милан Грбић.
 
Умјетност у коси

Фризерска струка је нешто што увијек изнова инспирише, надахњује, голица машту и покреће, а стварати умјетност у коси и с косом могу само најбољи.

-Бити фрузер заиста је лијепо! Све то, свакако, обавезно захтијева непрекидну едукацију. Јер, како се мијењају трендови у самим фризурама, тако се и технолошки напредак код козметике за косу итекако помијера напријед из године у годину’’, у разговору истиче Милан Грбић, који је у фризерској струци 11 година.

Након стицања дипломе за фризера завршио је и престижну академију у Београду. Сваке године одлази на бројне фестивале и такмичења широм Европе, жељан нових знања и инспирација, али да покаже и своје вјештине. Од почетка ове године већ четири пута је учествовао на таквим дешавањима, а протеклог викенда посјетио је и ,,Hair Style Nеws 2019“ на ком су презентовани најновији свјетски трендови кад је ријеч о колоризацији, стајлингу фризура, као и најновијим техникама шишања.

Каже, велику љубав гаји према послу којим се бави, а то су препознали и многи Бијељинци којима је Миланов фризерски студио постао адреса на коју долазе с повјерењем, јер знају да је њихова коса у сигурним рукама.          
 
Идеална фризура

 Идеална фризура је она која вас чини срећним, враћа самопоуздање и с којом се разликујете од масе. Модерне, посебне фризуре идеалне су за жене које остављају утисак самоувјерености, а у исто вријеме и женствености.

Семберија инфо/Семберске новине/М.Решидовић