ОД ЈЕДНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ДО ИСКРЕНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА :: Semberija INFO ::

 

ОД ЈЕДНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ДО ИСКРЕНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА


Нису се познавали до прије двије-три године, иако су живјели и живе као комшије у истом дијелу града, а данас су не само добре комшије, већ нераздвојни пријатељи. Мирослав Мића Вујановић и Ненад Јовановић Тигар, породични су људи, а заједничка им је жеља да помогну онима којима је помоћ потребна, без обзира ко је и гдје у питању. Вујановић је запослен у „Комуналцу“, а Јовановић у Цивилној заштити Града Бијељина. Њихово дружење и рађање пријатељства почело је приликом једне интервенције, тачније, требало је обавити извлачење утопљеника из Дрине. Јовановић, с обзиром да је припадник ЦЗ, питао је комшију Вујановића да иде са њим, а он је то без поговора урадио.

-Тигар ме је питао да му помогнем, а ја сам без двоумљења прихватио. Од тог тренутка, па ево већ скоро три године, волонтирам у Цивилној заштити, с тим што морам истаћи захвалност на разумијевању, надлежним у „Комуналцу“. Најљепши је осјећај кад учините добро дјело, кад помогнете колегама у извршавању задатака, кад успијете измамити осмјех задовољства на лице оних којима је потребна помоћ, да ли је у питању лијечење, санација и изградња објекта, или било која друга врста помоћи“, каже Вујановић, који је у јавности познат не само као хуманитарац, већ и као еколог, јер воли природу и жели да животна средина буде лијепа за све грађане, па самим тим неријетко уклони и дивље депоније.

Дружење Вујановића и Јовановића резултатирало је бројним добрим дјелима, а поред тога, оно што посебно радује је чињеница да права пријатељства и људскост не одумиру. Руководе се убјеђењем да се „добро добрим враћа“ и сматрају да је највећи успјех бити добар и хуман човјек. Они су то су показали и одласком у Костајницу, након земљотреса, како би помогли угроженом становништву.

-Из Бијељине смо у Костајницу отишли са још једним колегом из ЦЗ Града Бијељина и пет дана смо активно учествовали у санацији штете. Били смо на скоро сваком крову гдје је требало интервенисати, а оно што ми је упечатљиво је чињеница, да је равноправно са нама радио и сам директор Републичке управе ЦЗ Милан Новитовић. Наша мисија у Костајници била је успјешна, а поводом 1. марта, Дана ЦЗ добили смо Плакету за храброст, коју нам је уручио директор Републичке ЦЗ“, каже Ненад Јовановић Тигар.

Он додаје да са колегама из Цивилне заштите и Мићом, који је волонтер, учествује у бројним интервенцијама, а међу њима је и уништавање неексплодираних убојних минско-експлозивних средства. Ове задатке извршавају у сарадњи са Републичком ЦЗ и Деминерским тимом из Добоја.

-Нажалост, још увијек имамо велики број неексплодираних убојних средстава и овим путем молимо наше грађане да буду опрезни, да све што примијете пријаве Полицијској управи или Цивилној заштити“, наглашавају Вујановић и Јовановић.

Сматрају да безрезервну посвећеност и хуманост увијек примијете они који то цијене и онда ступа на сцену и њихово увјерење „да се добро добрим враћа“. Вујановић каже да га је прије неколико дана назвао власник фирме ХY-POWЕR FLEXОМАТIC, Дико Цвјетиновић и понудио да им донира 2.500 конвертибилних марака.



-Захвалили смо се и рекли да су нам од новца потребније професионалне униформе и Цвјетиновић је одмах питао гдје их набављамо и да ће он уплатити тај новац. Рекли смо да квалитетне униформе имају у продавници предузећа ТРБ Славена Ристића и то је одмах било ријешено. Отишли смо по униформе, а онда смо наишли на још један лијеп гест. Славен Ристић је рекао да преузмемо опреме за још 1.000 КМ вриједности као његов поклон. Са преузетом опремом, уз захвалност Цвјетиновићу и Ристићу, отишли смо у занатску радњу Слађана Савића БИРОТЕХНИКА, како бисмо на опрему одштампали натпис Цивилна заштита. На питање, колико ће то коштати, Савић је рекао, „за вас двојицу ништа“. Били смо затечени, усхићени и срећни, јер још увијек има много добрих људи који цијене труд и рад. Хвала им у наше име, али и у име свих оних којима помажемо. Оно што морамо још истаћи, кад говоримо о доброчинитељима, је и аутоперионица Александра Драгутиновића, који нам бесплатно пере возила и чамце након интервенција“, кажу Вујановић и Јовановић, који су након разговора кренули на терен да би са колегама приступили уклањању неексплодиране убојне направе.

Семберија инфо