Фабрика Сава Семберија пласира производе на захтјевно свјетско тржиште: Палета производа за дијабетичаре :: Semberija INFO ::

 

Фабрика Сава Семберија пласира производе на захтјевно свјетско тржиште: Палета производа за дијабетичаре


Фабрика за прераду воћа и поврћа ,,Сава Семберија”, која запошљава 42 радника, недавно је покренула нови производни програм од 23 производа који су намијењени дијабетичарима. Директор фабрике ,,Сава Семберија” Стево Филиповић каже да је ово једна од ријетких фабрика у свијету која у процесу производње готовог финалног производа не користи ароме, адитиве, вјештачке боје, заслађиваче и конзервансе.


 
- Наши производи су природни и здрави. Чињеница да извозимо на најзахтјевнија свјетска тржишта, подразумијевају ригорозне мјере анализе и контроле. Податак да немамо рекламацију за било који извезени производ, довољно говори о квалитету наших производа. Посебна линија производа за све људе који желе да здраво живе и да се здраво хране, а међу њима су и дијабетичари, подразумијева производе са минималним садржајем шећера или без шећера, уз све квалитете који су красили те производе у ранијем периоду. Присутан тренд на свјетском нивоу, па и на локалном нивоу је јачање свијести и самосвијести о здравој исхрани. Препознали смо тај момент и већ је исказано огромно интересовање за ове производе на иностраном тржишту. Вјерујем да ће, уз редизајниране етикете, сви ови производи брзо пронаћи своје мјесто и на босанскохерцеговачком тржишту”, каже Филиповић.


 
 У палети нових производа за ,,људе који желе здраво да се хране, па и дијабетичаре” налази се више врста воћних сокова, сок од парадајза, сок од парадајза са ферероном и босиљком, парадајз пире, разни воћни џемови и намази, намази од паприке. Ове производе, каже Филиповић, могу конзумирати новорођенчад, али и припадници најстарије популације.


 
- С поносом се држимо принципа да користимо сировину од домаћих произвођача у највећој могућој мјери. Пут од  њиве до фабрике је веома кратак и све што се дневно довезе у фабрику одмах се и прерађује. Наш пословни циљ је да здрав производ стигне до купца и да перманенетно унапређујемо квалитет наших производа”.
 
Што се извоза тиче, ,,Сава Семберија” на годишњем нивоу, од укупне производње, између 85 и 90 одсто својих производа извози. Производи ове фабрике налазе се на полицама у великим тржним центрима и маркетима у Њемачкој, Швајцарској, Шведској, Канади, САД, Дубаиу, Србији и Црној Гори.



Филиповић каже да је испорука ,,Савиних” производа, због актуелне пандемије вируса корона, тренутно успорена, али да није прекинута.

- Суочавамо се и са проблемом наплате већ испоручене робе, јер пословни партнери траже одгоду валуте плаћања за испоручену робу, јер је, како они кажу, наша роба била на лагеру, а не на полицама. Уз надљудске напоре сервисирамо плате запослених, обавезе према држави и добављачима. Семберским произвођачима поврћа исплатили смо  потраживања четири мјесеца прије уговореног рока. Они су наш кључни стратешки партнер. Уз све проблеме који се рефлектују на наше пословање, не дозвољавамо да се неки објективни проблеми пословања рефлектују на пољопривредне произвођаче”.

Фабрика ,,Сава Семберија” приватизована је у 2009. години и једина је предратна фабрика у Бијељини која ради. У овој години планирано је да “Сава” преради око 12.000 тона сировине. У међувремену је усвојила све неопходне стандарде квалитета без којих не би могла изаћи  на инострано тржиште, како на тржиште исламских земаља, уз помоћ Халал сертификата, тако и на америчко и бројна друга свјетска тржишта.                                          

Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић