Завршни радови на изградњи нове Аутобуске станице у Бијељини: Зашто је нова аутобуска станица објекат по европској мјери? :: Semberija INFO ::

 

Завршни радови на изградњи нове Аутобуске станице у Бијељини: Зашто је нова аутобуска станица објекат по европској мјери?


Радови на изградњи нове Аутобуске станице у Бијељини налазе се у завршној фази, прецизније, обавља се посљедња трећина планираних радова, каже за ,,Семберске новине” Бојан Ђурић, технички директор у предузећу ,,Бук промет”, које гради нову Аутобуску станицу.


 
Анексом уговора предвиђено је да се Аутобуска станица изгради до посљедње седмице јула ове године. Инвеститор, Градска управа и Надзорни одбор усагласили су тај термин, јер је било немогуће завршити овај објекат до посљедње седмице марта ове године, како је било предвиђено. Динамика радова је од почетка поштована, тако да на то нису утицали ни актуелна пандемија вируса корона, нити добављачи.
 
Бојан Ђурић каже да су груби грађевински радови завршени, те да се тренутно поставља термоизолација на станичном објекту.


 
- Спољно уређење је при крају и у наредној седмици очекујемо да ће бити извршено и асфалтирање. На тај начин бисмо ушли у посљедњу четвртину планираних радова. Поштујемо планирану динамику извођења радова, редовно просљеђујемо извјештаје према пројектанту, надзору и инвеститору. Сарадња у том смислу је изванредна и могу да кажем да овај  пројекат добро напредује. Испоштоваћемо квалитет који је пројектом и предвиђен, као и најновије утврђене рокове изградње Аутобуске станице”, каже Ђурић.


 
Говорећи о капацитету нове Аутобуске станице, Ђурић каже да је капацитет већи него што га је имала стара Аутобуска станица, јер истовремено на пероне могу ући три аутобуса.
 
- Задовољавајући је капацитет и долазних и одлазних перона, тако да десет аутобуса истовремено може бити у функцији. Ту су и паркинзи са стране, а обезбијеђен је и већи простор за манипулацију возилима. Ово ће бити једна модерна Аутобуска станица, на којој су уграђени и модерни грађевински материјали. Фасада је посљедњи тренд естетике и извођења. Имам око петнаест година искуства када је у питању извођење грађевнских радова, тако да до данас нисам видио такве слојеве фасаде. Објекат ће бити термички добро изолован, те ће и губици топлотне енергије бити минимални. Гријање и хлађење објекта биће изведено на један савремен начин. Имаћемо све оно што се очекује од објекта који се гради у овом времену”.


 
Улаз у нову Аутобуску станице предвиђен је из Улице шабачких ђака, док је са супротне стране предвиђен улаз на паркинг за кориснике, односно путнике. Излаз аутобуса такође је предвиђен Улицом шабачких ђака или Улицом Живојина Мишића, зависно у ком правцу се аутобуси усмјеравају.

- У склопу пројекта изградње Аутобуске станице предвиђена је и реконструкција Улице шабачких ђака, тако да ће нова Аутобуска станица након тога добити свој прави изглед и капацитет. Ријешиће се проблем саобраћајних гужви у центру града. С обзиром на то да се и град убрзано развија, ово је добро рјешење за његов будући развој. Предвиђена су такси стајалишта, као и аутобуско стајалиште за локални транспорт, све оно што захтијева једна савремена аутобуска станица која се гради по европским стандардима.

Укупно уговорени радови коштају 3,2 милиона КМ, а ,,Бук промет” је током изградње Аутобуске станице имао на градилишту ангажованих, понекад седамдесетак, у просјеку тридесет радника, зависно од фазе извођења радова”, каже за ,,Семберске новине’’ Бојан Ђурић, технички директор ,,Бук промета”.

Семберске новине - Семберија инфо