Јово Николић, један од најбољих босанскохерцеговачких афористичара: Екселенција сатире :: Semberija INFO ::

 

Јово Николић, један од најбољих босанскохерцеговачких афористичара: Екселенција сатире


Јово Николић, наставник математике и физике у Основној школи “Доситеј Обрадовић” у Корају један је од најбољих босанскохерецговачких афористичара. Објавио је шест књига афоризама, као што су: “Имитација логике”, “Ланчана реакција”, “Отворени прелом”, “Застава свих боја”, “Протести мождане масе” и “Дух материје”.

Јовићеви афоризми увршени су у више од четрдесет зборника, антологија и лексикона афоризама. Награђиван је на бројним конкурсима и фестивалима, а добитник је и неколико међународних награда за афоризме, као што су награда “ Вук Глигоријевић”, за најбољи афоризам на Сатира фесту у Београду,  награда “Радоје Домановић”, Удружења књижевника Србије, награда “Екселенција  сатире”, као и Међународне награде за афоризме “Наџи Наман” у Либану. Његови афоризми превођени су на више свјетских језика.



Николић каже да афоризме пише непрекидно, те да га у томе не омета ни актуелна пандемија вируса корона.

“Афоризми стално навиру, од оног “Како преживјети до првог, најчешће је питање које се поставља већ другог” или “ Ниво слободе је толико подигнут, да је недокучив за оне одоздо”. Наравно, има и црнохуморних афоризама који се тичу пандемије: “ Најсигурнија дистанце од свих пандемија: “два метра без геометра”.

Коментаришући актуелну  наставу на даљину, Јово Николић је то овако објаснио: “Видио сам наставника који држи предавање у пиџами и ђаке који га прате испод покривача”.

О корупцији која је постала велика рак – рана друштва, Николић овако збори: “ Ситиниш може да се опера и у веш машини, за милионе је потребан државни апарат”.

 За крај смо оставили актуелне миграције становништва: “ Велиш из Босне треба бјежати. Бјежи болан!

Семберија инфо - Љ. Љубојевић