Милкица Петровић-Ивановић, власник породичног посла: Жена у аутосервису :: Semberija INFO ::

 

Милкица Петровић-Ивановић, власник породичног посла: Жена у аутосервису


Бити жена у „мушком“ бизнису је тешко, наставити породичну традицију у данашњем времену још je теже!
Шест генерација уназад, породица Петровић у Бијељини броји своје очеве и дједове, који су отварали и затварали занатске радње. Сваки од Петровића из Галца налазио је свој пут.  Jедан je био пекар, други столар, трећи аутомеханичар, тако до Милкице Петровић - Ивановић, насљеднице породичног посла у аутосервису.
 
Kћерка познатог аутомеханичара, Миленка Петровића и унука Будимира Петровића, једног од оснивача некадашњег  „Столара“, сада води породични посао - аутосервис у Галцу. Наш менталитет поправку аутомобила везује за мушкарца, па је, сасвим, необично видјети жену у сервису за возила. Милкица је мајка десетогодишње Милице и по звању је дипломирани економиста. Није имала прилику да се запосли у струци, него је, судбински вођена, наставила традицију своје занатлијске породице, која се не гаси преко стотину година. Власник је занатске радње „ДАМИ АУТО“.



- Аутосервис „ДАМИ  АУТО“ траје од 1993. године. Сервис је отворио и водио мој тата. Након пензионисања, посао сам преузела ја. Овај посао за жену је јако изазован. Имала сам срећу да сам расла у радионици, са татом који је поправљао аутомобиле, па ми то није страно. Ипак, и након толико година бављења овим послом, често муштерија тражи мајстора мушкарца, јер се и даље сумња у жене у овом послу. Изненађења су честа и за мене и за муштерије’’, каже Милкица, којој у ,,свијету алата и машина’’, ништа није непознато.

Одлично барата дијагностиком и другим уређајима намијењеним за „чистије“ послове у радионици, док механику, обично, препушта мајстору. Сервис је, прије радова на канализацији имао пуну радионицу мајстора, међутим у посљедњих годину дана се све промијенило.
 
- Највећи удар на наш посао били су радови на канализацији 2013. године, када је приступ радионици био онемогућен, чак, пола године. Посао је тада стао, па смо морали привремено угасити сервис. Након тога, опоравак је био спор, јер се муштерије брзо губе. Данас је на тржишту све више „великих играча“, монопол је редован начин пословања. Нажалост, мали предузетници, од којих овај град живи, пропадају и гасе се. Ситуација са корона вирусом је додатно отежала посао свима, а нарочито породичним фирмама. Садашњица нам, нажалост, даје само карту у једном смјеру, односно у иностранство. А, ко ће тада остати у овој земљи, када сви искористимо ту карту? О малим привредницима и домаћинима мало ко брине’’, истиче Милкица Петровић - Ивановић.
 
Она у аутосервису обавља све што је потребно. Можемо је затећи како књижи рачуне, пуни ауто-климу, ради дијагностику, али и како чисти радионицу.

- Када ме питају шта радим у сервису, насмијем се! По потреби сам све што треба. У сервису имамо мајсторе, па „не прљам руке“ често, али онај ко је у овом послу дуго, не мора да прикључи аутомобил на дијагностику, довољно је само да одвоза пар километара и одмах зна шта није у реду. Потребан је слух за машину, а то се не стиче брзо’’, појашњава Милкица.
 
У склопу породичног посла, Милкица се бави не само аутосервисом возила, него и трговином аутодијелова. Аутосервис „ДАМИ АУТО“ је овлашћени сервисер за ЛАДА возила, а у оквиру понуде имају оригиналне дијелове за ,,Лада’’ возила. Будући да су већ другу генерацију у послу са ,,ЛАДА’’ возилима, питали смо откуд баш ти аутомобили.

- То су издржљива возила. Од свих ,,Лада возила’’, најпопуларија је ,,Нива’’. ,,Нива’’ је мали теренац, са погоном на четири точка, умјерене масе. Оно по чему је специфична јесте могућност да се креће по свим теренима – блато, снијег, узбрдица - ништа није препрека за ,,Ниву’’. Због тога је пожељна као теренско возило за фирме. Све више ,,Ладу Ниву’’ користе ловци и ловачка удружења, јер је идеална за шумске стазе и узбрдице’’, каже Милкица.
 
Подсјећа, да је најстарија ,,Нива’’ која је сервисирана у сервису из 1982. године. Тајна дуговјечности, позната сваком мајстору, јесте редовно одржавање. Ипак, често нам аутомобил није рентабилан, како то Милкица каже, него трошак за који неријетко немамо новац за одржавање.

​- На нашим путевима, возе се возила, за која немамо готовину да их купимо. Узимамо кредит да купимо скупа возила, али кад дођу кварови, хватамо се за главу’’, наглашава Милкица Петровић - Ивановић.                       

Семберске новине - Семберија инфо - Т. Којић