КОЈЕ БИЉКЕ МОЖЕМО БРАТИ У МАЈУ :: Semberija INFO ::

 

КОЈЕ БИЉКЕ МОЖЕМО БРАТИ У МАЈУ


Према дефиницији Свјетске здравствене организације у љековито биљесе убрајају оне биљне врсте које у једном или више органа садрже биолошки активне твари, а које се могу примјенити у терапијама или представљају сировину за хемијско-фармацеутске синтезе.  Током 20.вијека производња ароматичног и љековитог биљаније била широко распрострањена због јефтиних синтетичких лијекова.Производи на биљној бази су били занемарени и скоро потпуно потиснути. Исто тако је и вриједност биљних препарата и њиховог дјеловања било занемарено.  Данас се поново почињу цијенити биљни препарати. Тржиште свједочи да потражња за биљним препаратима и лијековима перманентно расте. Промовише се здрава, незагађена храна, чисто и здраво поврће и воће.
 
Пред нама је мјесец мај током којег одређене биљне врсте постижу оптималан развој захваљујући којем се,у сви или њихови поједини дијеловимогу брати и припремати за чајеве, тинктуре, мелеме, сирупе и слично.У мају се може брати божуров и багремов цвијет, боквица, бреза, буника, ђурђевак, кестен (питоми и дивљи), добричица, глог, горка дјетелина, хајдучица, исландски лишај, јагода, камилица, коприва, мртва коприва, купина, лазаркиња, маслачак, мајкина душица, матичњак, милоглед, медвјеђе грожђе, подбјел, раставић, руса, вирак, жалфија...

За примјер наводимо двије широкораспрострањене а неоправдано занемарене биљке.

Усколисна (мушка) боквица се често сматра обичним коровом на обрађеном земљишту, иако су коријење, лишће и сјеменке у наредној медицини познате као љековито биље. Трајна је зељаста биљка а може израсти и до 40 центиметара. Основни су јој листови копљастог облика а они сасвим млади се могу јести. Она садржи флавоноиде, органске киселине, танине, ензиме, слуз, шећер и витамине А, Ц и К.Користи се у лијечењу болести дисајних органа, астме, упале плућа, кашља, па чак и туберкулозе. Чисти крв, плућа и желудац. Користи се и приликом убода инсеката или змијског угриза, огреботина и посјекотина… Усколисна боквица може помоћи код гушавости, тромбозе, обољења јетре и бешике.

Широколисна (женска)  боквица(трпутац, боквица, жиловњак, хајдучица) се користила још и прије 5.000 година у Кини за лијечење многих болести. Она садржи слузи, силицијеву киселину, ауцубин и антибиотичке спојеве.За лијечење се највише користе листови који себеру све док биљка цвјета и суше у танким слојевима на хладном и провјетреном мјесту док секоријен вади цијеле године.

Биљка је дјелотворна код лијечења рана и чирева, јер спречава упале.

Најпознатије кориштење ове биљке је у лијечењу кашља, али је учинковита за све болести дисајног система. Она помаже свим дисајним органима, посебно код болести које карактерише пражњење слузи. Препоручује се код кашља, астме, упале плућа, па чак и туберкулозе. Научници су открили да широколисна боквица ствара аверзију према пушењу и смањује жељу за никотином па је постала чест састојак у средствима која се користе за одвикавање од пушења. (За помоћ приликом одвикавања од пушења можете жвакати лист, или пити чај.)

Сок женске боквице има антибактеријска својства, тако јака да јој чак и не треба конзерванс за очување јер се не квари. Садржи антимикробне спојеве учинковите против стафилококи, стрептококи и Цлостридиа – бактерије одговорне за инфекције коже, гнојне ангине и тетанус.

Осим мушке и женске боквице, које имају највише љековитих својстава, постоји још 200 врста боквице. Могу се брати и без страха користити јер нису отровне ни штетне. Постоји и много рецепата о кориштењу боквице, а најчешће се користе еликсир, затим зелени сок и чај.

Сируп за дјецу:

Састојци у њој помажу код обољења дисајних органа. Посебно је погодна за дјецу јер јој је сок укусан, нарочито када се заслади медом. Чај од листова се пије што је могуће топлији.

Лијек за ране:

Боквица се често спомиње у традиционалној медицини као средство за лијечење хемороида, кожних обољења, заустављање крварења, сузбијање вагиналних инфекција.

Посебно је одличан природни лијек за видање рана јер подстиче регенерацију ткива па самим тим и зарастање.
Измрвљени листови боквице могу помоћи у лијечењу отворених рана изазваних тромбозом те лијечење пчелињих убода и убода других инсеката.Свјеже згњечено лишће користи се као облог на мјесту убода инсеката, односно рана које тешко зарастају.



Сок од свјежег лишћа наноси се на рану, зауставља крварење и убрзава зарастање, спречава упалу и смирује бол. Сваку рану или посјекотину, која се изненада догоди приликом боравка у природи, успјешно може да зацијели.Такође, облог од листова хлади и одмара ноге након већих напора.

Благотворна слуз:

Ова биљка има висок садржај слузи па благотворно дјелује на желудац и цријева, зато треба знати да се од њених свјежих младих листова може направити веома укусна салата која уз то садржи витамин Ц и провитамин А.

Биљни еликсир:

Особама које имају чир на желуцу и дванаестопалачном цријеву препоручује се еликсир од боквице. Припрема се тако што се на машини за месо или у блендеру самеље 500 г свјежих и добро опраних листова боквице.

Самљевене листове и сок помијешати са килограмом меда и 50 г уситњене смоле прополиса. Садржај се добро промијеша и остави да стоји три дана, повремено се мијеша дрвеном или пластичном кашиком.

Након три дана, еликсир се узима три пута на дан по једна кашичица (искључиво дрвена или пластична да би се избјегла оксидација) десетак минута прије оброка. Препоручује се код болести дисајних органа, бронхитиса и упале плућа. Од велике је користи и пушачима.

Зелени сок:

Сок од боквице припрема се тако што се добро изгњечи 200 г листа боквице са по 100 г коприве, маслачка и столисника. Садржај се истисне кроз чисту ланену крпу, проциједи и затим прокуха уз скидање пјене, која се скупља на површини.

Додају се двије велике кашике меда, па се садржај поново куха, док се не згусне. Када се охлади, сипа се у флаше. Прије употребе помијеша се са топлом водом, у односу пола-пола.



Семберија инфо