ЦВЈЕТНА УЛИЦИ НА ЗЕЛЕНОЈ ПИЈАЦИ :: Semberija INFO ::

 

ЦВЈЕТНА УЛИЦИ НА ЗЕЛЕНОЈ ПИЈАЦИ


Цвјетна улица Зелене пијаце у Бијељини је и ове године понудила купцима добар избор.

Каранфили турски и кинески, пркоси, петуније, кадифице црвене и жуте, драгољуб, далије, вербене и винке, незаобилазне мушкатле и сурфиније чекају своје мјесто на балконима и двориштима. Поред великог избора вртног цвијећа, затекли смо и руже стаблашице, такозване шарене врбе, магнолије. За страствене гурмане и куваре ту су и незабилазни босиљак, ситни и питоми, нана, тимијан, мирођија, першун.

Понуда је сваке године боља и богатија а произвођачи искуснији у узгоју и продаји. Купци све чешће долазе са посебним захтјевима за различитим врстама цвијећа и биљака, које желе да саде у својим двориштима. Продавци и произвођачи морају да прате купце, тако нам кажу продавци на Зеленој пијаци.
Да ли је корона или кишни април одгодили сезону продаје цвијећа, питали смо.
  • Заинтересованост за цвијећем постоји. Корона није утицала на продају него је утицао кишни април. Киша је одгодила сезону продаје цвијећа, већи дио цвијећа је већ требао да се прода. Када је лијепо вријеме, посла има, али када је киша, потражња је мања. Иако је беспарица и тешка ситуација, људи ипак купују. Корона није сломила продају цвијећа. Прошле године је сезона продаје цвијећа била јако добра, вјероватно зато што људи нису радили, па и онај ко није никад садио цвијеће, прошле године је то урадио. Цијене су исте као и претходних година, истакла је Весна Гребић, узгајач и продавац цвијећа на Зеленој пијаци.
У Цвјетној улици највише се траже вртне бегоније и кадифице као и винке за баште а за балконе свакако мушкатле, сурфиније и лозане вербене. Цијене за ситно цвијеће се креће од 0.5КМ до 3КМ. Најскупље су маргарете, далије и биг бегоније.
 

Сезона цвијећа на Зеленој пијаци никада не престаје. Она траје читаву годину. Када се заврши прољетна сезона, спрема се јесења, па се убрзо на тезгама нађу хризантеме или јесење руже, виола односно маћухица и друге врсте. 
  • Овај посао се воли. Како каже јапанска пословица – ако  човјек жели да буде истински срећан, треба да гаји цвијеће, савјетује нас Весна.
Занимљивост из Цвјетне улице је и да она постаје туристичка атракција града. Како кажу продавци, Зелена пијаца у Бијељини је на далеко позната. У једнодневном излету жена из Федерације и Србије, Цвјетна улица је неизоставна јер нуди највећи избор цвијећа на једном мјесту, па купци и из далеких крајева радо купују код нас.

Семберске новине