АКО ЖЕЛИТЕ ДА НАПРЕДУЈЕТЕ, МОРАТЕ БИТИ ДИГИТАЛНИ :: Semberija INFO ::

 

АКО ЖЕЛИТЕ ДА НАПРЕДУЈЕТЕ, МОРАТЕ БИТИ ДИГИТАЛНИ


Како тврди професор др Будимир Стакић, емеритус, прве теорије о предузетништву настале су прије више од два вијека у Француској, усавршене прије једног вијека у чувеној „Аустријској школи“, на челу са Шумпетером, да би данас постало предводница четврте економске револуције у виду дигиталне предузетничке економије. Користећи бенефите дигиталне економије и стартапова Кина и Индија се данас убрајају у најбрже растуће економије у свијету. Оне у свом пословању уводе дигитализацију и имају велики број стартапова који чине моторну снагу убрзаног развоја. Кина улаже огромна средства у технолошки развој посредством образовања будућих стручњака оснивањем катедри за изучавање вјештачке интелигенције на 35 универзитета. Ако желите да напредујете морате бити дигитални, је њихова животна филозофија. Индија, земља са око 1,2 милијарде становника, остварује од ИТ индустрије  око 7,5% БДП. У САД многе трговачке куће пропадају, јер се нису на вријеме преоријенисале на продају преко интернета. Чувена енциклопедија Британика, која је основана 1768. године, би престала да излази, да није  1994. године прешла на онлајн издање.
 
-Поменимо неке познате успјешне предузетнике старије генерације. Хенри Форд је са групом иноватора 1908. године, као самостални предузетник, покренуо траку за производњу аутомобила, која и данас успјешно послује. Џон Рокфелер, је од чиновника постао велики индустријалац и инвеститор и  предузетник у историји и који је, захваљујући оснивању „Standard Oil Company“, постао први предузетник - милијардер у свијету. Браћа МекДоналдс воде најуспјешнији мали бизнис на свијету. Иако нису ништа изумјели, али су у бизнис увели модел франшизе,  који је постао одскочна даска за револуцију под називом „кључ у руке.“ МекДаналдс данас послује у преко 120 држава на преко 35.000 локација и дневно услужи преко 70 милиона људи’’, подсјећа професор Стакић.
 
Професор Будимир Стакић каже да млађе генерације свој предузетнички дар испољавају путем дигиталних платформи. Тако су платформу Airbnb – стан на дан, осмислили свршени студенти Роуд Ајленд Школе дизајна, Брајан Чески и Џо Гебиа  2007. године, јер нису имали довољно средстава да плате кирију за свој стан у Сан Франциску. Airbnb је интернет платформа, која је покренута 2008. године у САД, а функционише тако што успоставља контакт између најмодаваца с једне стране и особа које траже ту врсту смјештаја са друге, који свакодневно користи више милиона људи, широм свијета. До 2015. године, Airnbnb је услужио 25 милиона путника, пружајући им преноћиште у преко 190 земаља широм свијета. Цијели посао ова три оснивача, који уз помоћ неколико стотина запослених,  обављају посредством платформе, без изграђених смјештајних капацитета. Суштина њиховог посла се састоји у томе да повезују двије различите врсте људи: домаћине који желе да издају простор и путнике који траже смјештај. Они путницима нуде више од милион различитих смјештаја и за то узимају провизију при свакој обављеној трансакцији. Кључ успјеха ове компаније је у стварању повјерења међу даваоцима и корисницима услуга смјештаја широм свијета.
 
-Улога података у пословном свијету данас се драстично мијења. Један од иноватора је и The Weather Company. Ова медијска компанија основана је 1980. године са само једним каналом који се звао The Weather Channel. Од тада, комапнија се разгранала у нове издавачке платформе, сајтове  и мобилне апликације, која вам, поред осталог,  даје информацију о томе  када сте у дилеми да ли да носите кишобран. Вријеме има јак утицај на широк дијапазон бизниса. По некој процјени,  готово једну трећину америчке привреде обликују промјене у временским условима. Компанија сарађује и са оглашивачима различитих брендова – из облати лијекова за алергије, крзнених јакни и гума за снијег – којима помаже да предвиде када је најбоље вријеме да уложе новац у пласирање реклама за горе поменуте произвођаче. Направио је, нпр. апликацију по имену Hailzone, могу да је понуде својим клијентима који су код њих осигурали возила. Кад год пријети невријеме, Hailzone клијентима пошаље поруку упозорења, да своје аутомобиле склоне у затворени простор. Та услуга возаче може да поштеди велике главобоље, а и сачува новац који би осигуравајућа друштва иначе дала за штету насталу усљед града’’, појашњава на крају професор др Будимир Стакић, емеритус.