ПОРОДИЧНА ФАРМА БРАЋЕ КОРАЈКИЋ У ЈАЊАРИМА: И у послу као права браћа :: Semberija INFO ::

 

ПОРОДИЧНА ФАРМА БРАЋЕ КОРАЈКИЋ У ЈАЊАРИМА: И у послу као права браћа


У селу Јањари, надомак Угљевика, живи породица Дедага Корајкића. Овај вриједни домаћин је са братом Мирсадом и његовим синов Кемалом почео да се бави сточарством. Они на фарми имају краве за мужу и приплод. Како би прехранио животиње, Дедага Корајкић је морао да се бави и производњом сточне хране.



Када је почео рат, Дедага је отишао у иностранство, али након завршетка рата, тачније 2002. године, вратио се у свој крај, како би, како каже, заједно са својом и братовом породицом у Јањарима почео живот из почетка.

Браћа Корајкићи су 2007. године одлучили да покрену мини фарму крава. У почетку су у једној штали биле само три краве, које су им служиле за продају млијека и како би прехранили своје породице. Временом, број крава се повећавао, те су морали направити још једну шталу, па сада њихова фарма броји 30 грла, медђу којима је највише музних крава. У стаји имају и бикова и младих јуница.



На питање да ли се може живјети од овог посла, Дедага Корајкић је одговорио да је овај посао јако тежак, али мора се радити.

- Од овог посла се може добро живјети, али треба се много радити. Доста труда мора се уложити да не би ни једној крави ништа фалило. Да радим сам овај посао, нормално да би држао мање крава, али, срећа је што посао обављам заједно са братом, па је све лакше“.

 Оно што мучи све нас, јесте одлазак младих из наше државе, па је већ проблем како наћи раднике за помоћ на имању. То и Дедага Корајкић потврђује. Каже, да када треба младе раднике да ураде неки посао, мора посао уговарати три или четири дана раније како би био сигуран да ће испомоћ обезбиједити.



- Циљ нам је да стимулишемо братовог сина Кемала да остане у Јањарима, заједно са нама. Увјерили смо се да се овдје и од овог посла може живјети. То нам је циљ и са другом омладином која је ту, у нашем селу, али они, нажалост, чекају прву прилику да оду одавде,“ резигниран је Корајкић.

Када је ријеч о помоћи општине Угљевик, Дедага Корајкић је јако задовољан. Прошле године општина Угљевик је обезбиједила новчану помоћ онима којима је била потребна за прехрану стоке и за сјетву пољопривредних култура. 

Корајкић наглашава да је и ове године општина Угљевик обезбиједила регресирано гориво за све оне који су пријавили приватно пољопривредно газдинство, што много олакшава живот на селу и опстанак на овим просторима.
                                           
Семберија инфо - М.Цамић