ИНТЕРВЈУ: РАТОМИР ДРАГАНИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: РАТОМИР ДРАГАНИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ


Немамо чаробни штапић, али резултати рада су видљиви
 
Комунални ред, који је један од кључних фактора који одређују квалитет живота грађана, у нашем граду контролише Комунална полиција. Како и шта све ради ова градска служба разговарали смо са Ратомиром Драганићем који се на мјесту начелника Комуналне полиције налази од почетка 2017. године.
 
Појавом комуналних полицајаца на улицама нашег града нереално је било очекивати да се  град истог трена претвори у оазу реда и мира. Међутим, неоспорно је да се комунална дисциплина подигла на један виши ниво. Реците, које су надлежности Комуналне полиције?
 
-По Закону о комуналној полицији, који је донијет 2003., а измијењен 2013. године, Комунална полиција има 24 надлежности. Међутим, то није све, јер је одлуком наше локалне заједнице број надлежности порастао на 36. Дјелујемо у области комуналног реда, а ту су, између осталог, контрола депоновања комуналног отпада, одржавање јавних површина, дрвореда и саобраћајница, одржавање корита и обала ријека и других водених токова, објеката за снабдијевање становника водом, вршење димњачарских послова, контрола рада угоститељских објеката, заштита од буке, одржавање културно-историјских споменика и спомен-обиљежја, уређење и одржавање мјесних гробаља, постављање имена и назива на фирме, контрола уклањања снијега и леда, одржавање дворишта... Заиста је дугачак списак наших задужења, а тиче се свега што ремети свакодневни живот грађана. Имамо проблем, не само у Бијељини, већ и РС, када су у питању напуштена домаћинства. Доста је и објеката у рушевном стању и зарасло у коров, али не можемо ући у приватни посјед. У случајевима када успијемо да успоставимо контакт с власником (који је најчешће у иностранству), тада и тај проблем буде ријешен.
 
Колико комуналних полицајаца има Ваша служба и како сте опремљени?

-У Комуналној служби нас је укупно 16, од тога 13 је комуналних полицајаца,  технички секретар, правник и ја као начелник. Располажемо са три возила: једно је набављено 2017. године, а два стара возила су  још од 2003. године. Желим истаћи да су сви запослени у овој служби високообразовани. Затим, указао бих и на то да, како због обима посла, а тако и броја становника, Бијељина треба већи број комуналних полицајаца.
 

 
Свакодневно сте ангажовани на подизању комуналне дисциплине. На шта се грађани највише жале?

-Прво, захвалио бих суграђанима који нам помажу када је у питању комунални ред у нашем граду. Од половине 2017. године до данас било је више пријава, него свих претходних година. Да ли је Комунална полиција почела радити како се од ње очекује, па су то грађани препознали или се пробудила свијест грађана, не знам, али задовољан сам чињеницом да грађани пријављују случајеве кршења комуналног реда. У пријавама које нам стижу нису сви случајеви у нашој надлежности. Међутим, такве пријаве не враћамо, него их просљеђујемо надлежним службама и инспекцијама. Ми смо у служби грађана и стојимо им на располагању 24 часа дневно. Грађани се жале на пуно тога. Доста је пријава по питању бацања комуналног отпада тамо гдје није предвиђено, те разне облике закрчења тротоара у градској зони који онемогућавају пјешацима несметано кретање. Указују на комунални немар, на штете које објесни појединци наносе градској имовини, заузимање јавне површине, разне врсте загађења животне средине, ноћну галаму, напуштена домаћинства, држање животиња у градској зони...
 
 
Како оцјењујете стање комуналног реда на подручју града Бијељина, а самим тим и ниво свијести грађана о важности одржавања комуналног реда у својој средини?

-Пуно је тога доведено у ред, али још је пуно посла пред нама да би могли рећи да смо задовољни. Немамо чаробни штапић да све брзо доведемо у ред. Као један од примјера навео бих то да су се 25 година стварале дивље депоније, а тек се 2017. године озбиљно се кренуло са увођењем свих правних и физичких лица у евиденцију и када би сви износили комунални отпад онда нема потребе да се стварају дивље депоније и лако би отклонили оне које су раније настале. Када сам 2017. године дошао на мјесто начелника Комуналне полиције било је 40 дивљих депонија, прошле године тај број се смањио на 31, а сада их је 21. Убијеђен сам да ће у наредне двије - три године 90 одсто тога бити уклоњено, а 10 одсто ће се поново јављати, јер се свијест грађана у сеоским срединама о томе да се комунални отпад не баца на јавне површине још није пробудила. Бијељина је, могу рећи, најсређенији град у РС кад је у питању комунални ред. Истакао бих чињеницу да је цијели град био на септичким јамама, али до краја ове године завршиће се канализација у ужем дијелу града. Огроман је то посао који је урадила Градска управа и то посебно треба истаћи и похвалити.  Комунални ред, ако је љествица од један до 10, онда је моја оцјена јака осмица.

Организатори сте традиционалне годишње еколошке акције у Бијељини ,,Април- мјесец чистоће“. Акција је ове године почела нешто раније, садњом 20 стабала у насељу Ковиљуша, а тада сте најавили да ће у овогодишњој акцији још пуно тога бити урађено. Шта сте све планирали?
 
-Пуно ствари ће бити урађено, а у акцију чишћења и уређења града укључене су бројне институције, установе и невладине организције. Поред чишћења  депонија смећа које су уочене на подручју града, планирано је више акција уређења града, прије свега зелених површина, затим чишћење канала, те чишћење локалних и магистралних путева, а град ће добити и још један велики мурал, биће то мурал Софке Николић. Посљедње седмице априла радници ,,Комуналца’’ и радници предузећа ,,Дуле трго транс’’ бесплатно ће одвозити на депонију сав кабасти отпад са свих локација у граду. Свјесни значаја едукације наших суграђана, нарочито дјеце вртићког и  школског узраста, наши комунални полицајци одржаће низ предавања у школама на тему заштите животне средине, а о томе ћемо више говорити и у медијима. Жеља нам је да свијест наших грађана о важности очувања животне средине буде на вишем нивоу, да брину о зеленилу нашег града. Јер, нажалост, она још увијек није на нивоу на ком бих ја желио да буде, када је у питању чување животне средине од разних облика загађења.
Ако наставимо да се несавјесно понашамо према животној средини не знам како ће нам природа моћи да пружа све што нам треба да би опстали на планети, јер је чињеница да се људска популација, глобално гледано, у посљедње вријеме дефинитивно игра са судбином живота на Земљи.

Семберија инфо