УГ ЕКО-ЗЕЛЕНИ ДРИНА ИЗ ЈАЊЕ: ЗАЉУБЉЕНИЦИ У ПРИРОДУ :: Semberija INFO ::

 

УГ ЕКО-ЗЕЛЕНИ ДРИНА ИЗ ЈАЊЕ: ЗАЉУБЉЕНИЦИ У ПРИРОДУ


Заљубљеници у природу, чланови Удружења „Еко зелени Дрина“ из Јање очистили су дио корита ријеке Јање од смећа, остатака корова и земљаног наплавка на ободима ријечног корита. Еколошка свијест становништва је на ниском нивоу па су еколози „Дрине“ одлучили очистити дио новоуређеног корита ријеке Јање како би му вратили првобитни сјај. Акција чишћења корита Јање је започела 28. децембра 2020. године и сукцесивно трајала до 15. марта 2021. године.



- Након завршетка наше акције, највећи проблем је остала земља у профилу корита, коју ријека са сваким већим водостајем доноси и таложи. Посао уклањања ове земље превазилази наше могућности па се надамо да ће надлежне институције ускоро урадити нешто по овом питању, јер ова земља отежава проток воде а и умањује пропусну моћ корита ријеке Јање,“ каже предсједник УГ „Еко зелени Дрина“ Амир Агановић.

Током трајања акције мјештани Јање као и пријатељи из дијаспоре редовно су обезбеђивали топли оброк, алат, униформе и другу непходну помоћ волонтерима „Дрине“.

Удружење је реализовало неколико пројеката на уређењу путева поред обале ријеке Дрине а у плану су да током љета 2021. године, у координацији са надлежним органима посаде један дрворед у близини Основне школе „Меша Селимовић“ у Јањи.

Семберија инфо - И. Гутић