ЕЛЕКТРО – БИЈЕЉИНА СПРЕМНИ ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕЛЕКТРО – БИЈЕЉИНА СПРЕМНИ ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ


У данашње вријеме, када привредни амбијент није најповољнији, ЗЕДП „Електро-Бијељина“, као једно од пет дистрибутивних предузећа у саставу МХ „Електропривреда Републике Српске“ остварује завидне пословне резултате. „Електро-Бијељина“ покрива подручје од Скелана и Хан Пијеска, па све до Пелагићева и општине Доњи Жабар.

Након завршетка веома значајне фазе реструктурирања и реорганизације дистрибутивних предузећа, гдје је планирано раздвајање дјелатности на дистрибутивну, снабдијевање и производњу електричне енергије из обновљивих извора, ЗЕДП „Електро-Бијељина“ спремно улази у наставак имплементације предвиђених процеса и са великим амбицијама очекује реализације зацртаних развојних и инвестиционих планова.
 
Васо Арсеновић, вршилац дужности директора ЗЕДП ,,Електро-Бијељина“, на почетку разговора за „Семберске новине“, каже да су у овом предузећу свјесни значаја реорганизације ЕРС-а и раздвајања дјелатности дистрибуције од снабдијевања, те да су веома одговорно кренули у те неопходне процесе.

-Активно смо укључили потребан број наших радника у подтимове за реорганизацију, који су својом стручношћу и посвећеношћу, дали огроман допринос актуелним процесима реструктурирања ЕРС-а. У прошлој години смо успјешно провели два циклуса позива радницима за социјално - економско збрињавање, тако да смо на тај начин ријешили статус 221, сада већ, бивших радника „Електро-Бијељине“. што је у складу са предвиђеним бројем, чак и нешто више од планираног. На нивоу свих пет дистрибутивних предузећа успостављена је јединствена систематизација и унутрашња организација са пет сектора у које су груписани сви послови. Ради се о процесној, вертикално интегрисаној организацији од које се очекује да на бољи начин уреди односе у предузећу и да допринесе ефикаснијем извршавању радних задатака“.

Арсеновић каже да су кроз реорганизацију, која још није доведена до краја, створени бољи услови за даљи рад и изазове пред којима се налазе запослени.

-Око 30 радника је од првог јануара ове године прешло у Дирекцију за јавно снабдијевање МХ ЕРС Матично предузеће и они ће, са још око 170 радника из осталих дистрибутивних предузећа, обављати послове јавног снабдијевања. Очекује се да од првог априла 2021. године Матично предузеће преузме снабдијевање свих купаца електричне енергије на подручју Републике Српске, а којих је више од 500.000 купаца. Од наведеног датума наша дјелатност ће искључиво бити везана за послове које обавља оператор дистрибутивног система, односно пренос електриче енергије од снабдјевача до крајњег купца, одржавање и реконструкција средњенапонске и нисконапонске мреже, изградња прикључака, изградња електроенергетских постројења, односно објеката и сл. Дакле, ми се више нећемо бавити продајом, фактурисањем и наплатом утрошене електричне енергије за више од 110.000 купаца које сада снабдијевамо,’’ појашњава директор Арсеновић.

Треба истаћи да је у посљедње четири године смањен број запослених у предузећу за више од 30% - са 930 на тренутно 630 запослених. У складу са реструктурирањем очекује се да у наредне три године дође до смањења броја за још око 150 радника. Када је у питању споразумни одлазак једног броја радника и средства за отпремнине, важан је и дугорочни финансијски ефекат, пошто ћемо знатна средства, која бисмо издвајали за плате и доприносе тих радника, сада моћи да уложимо у значајне и капиталне пројекте и тиме оснажимо виталност нашег пословања. Ради се о додатном износу од око пет милиона конвертибилних марака на годишњем нивоу који ће искључиво бити инвестиран у реконструкцију средњенапонске и нисконапонске мреже“, изјавио је др Васо Арсеновић, вршилац дужности директора ЗЕДП ,,Електро-Бијељина“.
 
Пословање и инвестиције

-Годину иза нас карактеришу још неколико елемената - дошло је до смањења укупних прихода нашег предузећа, јер су велики купци прешли на снабдијевање електричном енергијом од стране Матичног предузећа, повећање трошкова који се односи на исплату отпремнина, као и ситуација са вирусом ковид 19. И у таквим околностима успјели смо да задржимо финансијску стабилност, инвестирамо у електроенергетске објекте, електро мрежу, теренска возила и механизацију и друга основна средства око 10 милиона марака, смањен је број прекида у испоруци електричне енергијете, те су створени услови за даље смањење дистрибутивних губитака, који су далеко испод оних горњих граница које је надлежно регулаторно тијело дефинисало. Оно што је посебно важно, јесте да је покренут значајан инвестициони циклус. Наиме, у току је реализација капиталног пројекта, који реализујемо посредством кредитног аранжмана са Европском банком за обнову и развој вриједног 15 милиона евра, а средства ће бити утрошена до краја 2022. године за финансирање изградње и реконструкције средње и нисконапонске мреже и уградњу паметних бројила.
 
У току је и реализација на увођењу СКАДА система. Осим ових средстава, ЗЕДП „Електро-Бијељина“ ће уложити властита средства, тако да ће укупна вриједност пројекта бити око 45 милиона марака. Поменути пројекат ће бити од изузетног значаја, како за наш систем, тако и за саме крајње купце, што се већ кроз постигнуте резултате види у пракси.
 
-Период који је пред нама је период финансијске консолидације и стабилизације, уходавања нове организације која ће од 1. априла функционисати као ОДС, период у којем ће бити настављене инвестиције – око 35 милиона КМ у 2021. и 2022. години, те период у којем ће се завршити реструктурирање дистрибутивних предузећа и довести нас на ниво ефикасности и броја запослених какав имају дистрибутивна предузећа у ЕУ. Вјерујемо да ћемо успјети да то остваримо, јер су и запослени и руководство „Електро-Бијељине“ свјесни да се само подизањем нивоа продуктивности, инвестицијама и смањењем трошкова пословања могу осигурати услови да се потрошачима обезбиједи квалитетнија испорука електричне енергије“, истиче на крају Васо Арсеновић.

(Семберија инфо)