ЗБОГ КОРОНЕ И ЦВИЈЕЋЕ ВЕНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ КОРОНЕ И ЦВИЈЕЋЕ ВЕНЕ


Продаја цвијећа у бијељинским цвјећарама знатно је смањена. Како наводе цвјећари, од прошле године, од увођења епидемиолошких мјера због заштите становништва од ширења корона вируса, скупови попут вјенчања, рођендана и разних славља су ограничени и сведени на минимум.
 
Оваква ситуација утицала је и на увоз цвијећа, како на његову понуду, тако и на цијену, што је за портал Семберија ИНФО потврдио Дејан Митровић из цвјећаре ,,Орхидеја плус“.
 
-Ове године су Задушнице и Дан жена били у два дана разлике. Ранијих година смо за те дане набављали веће количине различитог цвијећа, али ове године то није био случај. Наиме , ми, као и други цвјећари, нисмо знали како ће се одвијати епидемиолошка ситуација и купили смо тада мање цвијећа, како резаног, тако и саксијског“, прича Дејан Митровић који истиче да су прошле године пар дана пред Дан жена набавили пуно резаног и саксијског цвијећа и све је пропало.
 
-Овај пут смо били опрезнији и набавили смо мање количине“, каже Дејан.
 
Он је навео још један проблем пред којим су се нашли цвјећари, а то је да је оваква ситуација утицала и на увоз цвијећа који је такође смањен, а утицала је и на цијене.
 


-У јануару су скочиле цијене цвијећа. Иначе , зими је цвијеће скупље него љети, али ове године дупло су веће у набавци, него што је то био раније случај. Сад је, рецимо, набавна цијена једне руже од 2,2 до 2,5 КМ, маргарете 3 КМ, каранфила од 1,5 до 1,8 КМ, оријенталног љиљана 7 до 8 КМ. На берзи у Холандији нема цвијећа, а разлог томе је што су Холанђани, због корона кризе, смањили комплетну производњу цвијећа“, појашњава овај бијељински цвјећар.

Семберија инфо