НОВИ УСПЈЕСИ БРАЋЕ ТАДИЋ НА ОНЛАЈН ТАКМИЧЕЊИМА :: Semberija INFO ::

 

НОВИ УСПЈЕСИ БРАЋЕ ТАДИЋ НА ОНЛАЈН ТАКМИЧЕЊИМА


Добра традиција Музичке школе ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ се наставља. Упркос отежаним условима рада због лоше здравствене ситуације и такмичењима која се организују онлајн, ученици ове бијељинске школе су подједнако успјешни, као и претходних година. Међу најбољима су браћа Ђорђе и Сергеј Тадић, у класи професорице клавира Марине Малетић.

Ђорђе је рођен 2007. године, ученик је петог разреда Основне музичке школе на одсјеку за клавир. Његов двије године млађи брат Сергеј ученик је трећег разреда, а поред одсјека клавира похађа и одсјек гитаре.  Ови дјечаци плијене талентом, а до сада су на разним такмичењима освојили чак 40 првих награда.   
 
Према ријечима њихове професорице клавира Марине Малетић, откако су дошли у музичку школу њихова љубав према музици и клавиру непрестано расте.

-Ђорђе и Сергеј су изузетно вриједна и талентована дјеца, изразито суптилна и сензибилна. Осим талента, који је само почетна тачка од које се креће,  посједују посвећеност, преданост и свакодневно вјежбање по неколико часова, а музика је таква материја која све то захтијева“, наглашава Марина Малетић, која већ 12 година у Основној и средњој музичкој школи ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ предаје клавир.
 
Ово изазовно вријеме, од појаве епидемије корона вируса прије годину дана на нашем простору, није омело професоре и ученике у њиховом посвећеном раду и  љубави према музици.
 
-Лоша здравствена ситуација била је велики изазов и за ученике и за професоре у свим школама, па и у нашој. Настава и вјежбе организовани су и онлајн и редовно, али увијек смо били у сталној комуникацији. Нису изостала ни такмичења. У скалду са епидемиолошком ситуацијом и примјеном мјера заштите здравља ученика, такмичења су се углавном реализовала на даљину и уз примјену савремених средстава комуникације“, каже професорица Марина Малетић, прецизирајући да је прво онлајн такмичење на ком су наступила браћа Тадић било Међународно пијанистичко такмичење у Смедереву, у организацији Удружења љубитеља умјетничког стваралаштва (УЉУС).
 

-На УЉУС-у су Ђорђе и Сергеј освојили прве награде у својим категоријама. Задовољни смо били како због успјеха, тако и чињенице да нас ово изазовно вријеме није омело да покажемо како смо вриједно радили. Након тог такмичења услиједио је Фестивал музике и умјетности у Убу. Фестивал организује Музичка школа ,,Петар Стојановић“, има интернационални карактер и одржан је уживо.  И ту су Ђорђе и Сергеј освојили прве награде, а Ђорђе је био и побједник категорије, освојивши максималних 100 бодова. Максималних 100 бодова Ђорђе је освојио и на Отвореном школском такмичењу у Музичкој школи ,,Маркос Португал“ у Добоју и ту је као и у Смедереву награђен лауреатом,“ истакла је Марина Малетић. 

У протеклој години ови млади заљубљеници у клавирске дирке први пут су учествовали на  Интернационалном фестивалу младих музичара у италијанском граду Матера (ЛАМС).
 
Увијек међу најбољима

Браћа Тадић поред редовне и музичке школе, баве се и спортом. Све стигну, посвећени су, воле то што раде и ништа им није тешко. Кажу да три до четири сата сваки дан проведу вјежбајући клавир. До сада су учествовали на бројним такмичењима, а свирали су и клавир соло и клавир дуо, а Ђорђе иде и на такмичења из солфеђа.
Година 2019. била им је изузетно успјешна. Те године у марту у Добоју, на такмичењу у Музичкој школи ,,Маркос Португал“ Ђорђе је награђен лауреатом, а Сергеј је освојио прво мјесто. Прва мјеста освојили су и на музичком фестивалу ,,Примавера“ у Бијељини, а Ђорђе је заблистао и на Републичком такмичењу у Приједору. Током године наступили су на интернационалном такмичењу у Убу, затим у Сремској Митровици, па ,,Ф антаст“ такмичењу у прелијепом дворцу Дунђерски код Бечеја,  пијанистичком такмичењу ,,Славенски“ у Новом Саду, на такмичењу у Музичкој школи ,,Јосип Славенски“ у Београду...  
 
Њихова професорица каже да је Ђорђе у њеној класи пет, а Сергеј три године, и да су за то вријеме постигли фантастичне резултате на домаћим и интернационалним такмичењима, увијек су међу најбољима.
 
Воле композиције Бургмилера, Бетовена, Моцарта, Баха...

У оквиру часова важан дио је и слушање класичне музике. Она својим умјетничким вриједностима доприноси изградњи музичког укуса ученика и ствара навику слушања вриједних музичких остварења. 
 
-Слушање музике је активност која има важно мјесто у настави. Ја као педагог ученике упућујем у саму музику, водим их кроз музичко дјело и омогућавам им да осјете музичку љепоту као такву. Ја се трудим да им пренесем љубав према музици, према слушању музике, да као педагог пренесем знање на њих, да и они уживају док свирају и да своја осјећања изразе кроз музику и свирање“, појашњава професорица Марина Малетић.
 
Њени ученици Ђорђе и Сергеј Тадић кажу да  уживају у свакодневном слушању класичних музичких дјела, као и у стискању типки клавира и читању нота.
Ђорђе посебно воли Бургмилерове композиције, а  воли их и Сергеј. Затим, воле  Бетовена, Моцарта, Баха...  Кад се спремају за неко такмичење, поред обавезних композиција по пропозицијама изводе и дјело по свом избору. Кажу, најчешће то буду сонате и етиде. За предстојеће Републичко такмичење које ће се одржати у Бања Луци Ђорђе ће извести Григово ,,Пјесниково срце“, а Сергеј ,,Сонатину“ од Клементија.
 
Пред њима су и такмичења у Бијељини: Интернационални фестивал музике ,,Примавера“ које ће се одржати у Етно-селу ,,Станишићи“, затим Интернационално пијанистичко такмичење – СИМЦ на Слобомир П Универзитету. У овој години планирају да учествују и на такмичењима у Србији, Словенији, Италији, Њемачкој... Упркос отежаним условима рада због лоше здравствене ситуације и такмичењима која се организују и онлајн и уживо, очекујемо да ће Ђорђе и Сергеј Тадић бити  успјешни као и претходних година.

Семберија инфо