МЛАДЕН ЈОВИЋ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЗАВИЧАЈА :: Semberija INFO ::

 

МЛАДЕН ЈОВИЋ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЗАВИЧАЈА


Одбојкашки клуб „Радник“ из Бијељине недавно је упознао јавност да ће у наставку такмичења у Првој лиги РС носити службени назив ОК „Радник-Какехасхи“. Откривамо да се иза овог, за наше подручје необичног имена крије животна прича рођеног Бијељинца Младена Јовића који већ 17 година у земљи излазећег Сунца живи свој „јапански сан“.



Младен Јовић се школовао у области информационих технологија. Свршеник бијељинске Гимназије, додипломског студија у Будимпешти, магистарског у Ахену те први стипендиста Владе Јапана поријеклом из Републике Српске/БиХ на докторским студијама. Тренутно обнаша функцију директора јапанске ИТ компаније „Какехасхи“. Ријеч какехасхи на јапанском значи мост па је Младен искористио симболички потенцијал овог појма да под њега стави све оно о чему сања на Далеком истоку.

- Везом наше компаније за младом одбојкашком екипом из Бијељине желимо успоставити један мост сарадње којим ћемо добра знања и искуства из Јапана пренијети у Бијељину. И не само Бијељину. Колико из Јапана могу видјети, људи на Балкану су јако песимистични што је уз веома низак ниво самопоуздања који посједују добитна комбинација за неуспјех. Зато сам се одлучио подржати ОК „Радник“ – они су млади, успјешни, спортисти, они су екипа... што ми говори да су већ схватили главни узрок сваког успјеха: стрпљење и рад!“ рекао је Младен Јовић.



Господин Јовић подршку спортском клубу не гледа искључиво кроз економске термине улагања и профита. Живот у далекој земљи га је увјерио у могућност вођења једног, са природом и другим људима складног живота. Не гаји велика очекивања, али не жели остати пасивни посматрач невеселог стања у родној земљи.

– Наши млади су наш потенцијал. Њима морамо обезбиједити услове да буду бољи спортисти, научници, радници, људи напослијетку. Јапанци су урадили много корисних пројеката у Босни, само у Бијељини су обновили неколико школских објеката и то је оно што мене одушевљава када погледам Јапанце - они имају исти степен бриге и за свог комшију у Токију и за тамо неког клинца у Бијељини. Цијели свијет доживљавају као свој комшилук,“ каже Младен за „Семберија ИНФО“.



Овим примјером жели послати поруку другим успјешним привредницима у дијаспори да подрже здраве и квалитетне пројекте у отаџбини, нарочито оне у којима је акценат стављен на усавршавање знања и вјештина младих људи. Постоји и план да се кроз сарадњу ОК „Радник“ и компаније „Какехасхи“ популаризује информатичко знање, његово стицање, усавршавање и примјена међу младима у Бијељини. И не само Бијељини. О томе ћемо више писати другом приликом.

Подсјећања ради, поводом новогодишњих празника 2021. године Младен Јовић је путем Центра за социјални рад у Бијељини пакетићима обрадовао малишане из социјално угрожених породица које окупља Удружење „Нада“ из Бијељине.

Семберија инфо - И. Гутић